Vojanda proti športovkyni

Španielska Norica vyrába vzduchovky viac ako sto rokov. Hoci vytvorila rad nových prvkov a technológií, ťažiskom jej ponuky zostávajú zlamovacie modely. Aj medzi nimi však nájdete rôznorodé kúsky, z ktorých som sa rozhodol otestovať takticky ladenú vzduchovku Quantico a klasicky poňatý typ Atlantic Viper.

Vďaka značke Slavia majú jednoduché vzduchovky so zlamovacou hlavňou v tuzemsku veľkú tradíciu. Aj po ukončení produkcie Slavii patrí k obľúbeným voľne dostupným zbraniam, ktoré nájdete vo väčšine vidieckych domov či chalúp. Hodí sa pre rekreačnú aj cvičnú streľbu a môžete s nimi likvidovať menších škodcov na čele s hlodavcami. Platí, že zlamovačky prinášajú oproti ostatným konštrukciám množstvo výhod. Obvykle pracujú s odolnou kombináciou pružina-piest, takže vydržia aj hrubšie zaobchádzanie, navyše ich ľahko opravíte aj v domácich podmienkach. Nemusíte k nim nič dokupovať a sú vždy pripravené na streľbu. Tiež z peňaženky spravidla vytiahnete podstatne menší obnos ako v prípade pneumatických zbraní PCP (pre-charged pneumatic), kde pohon zaisťuje stlačený vzduch – po spotrebovaní ho doplníte buď pumpičkou, alebo prepúšťaním z tlakovej fľaše. Keď také príslušenstvo nemáte po ruke, je dostrieľané.

Tretia skupina zbraní sa od "pécépéček" líši hnacím médiom: oxidom uhličitým v bombičkách, vkladaných do pažbičky alebo nábojového zásobníka. K nevýhodám oboch naposledy menovaných variantov patrí nutnosť myslieť na zostávajúce množstvo plynu, avšak za vyššiu cenu a náročnejšiu údržbu dostanete lepšiu presnosť, tichý chod a minimálny spätný ráz. Pre mnoho záujemcov však robustnosť a jednoduché použitie pružinoviek znamená rozhodujúce pozitíva, takže nie je divu, že sa na slovenskom trhu výrobcom s podobnou filozofiou ako Norica darí.

Podobné aj odlišné

Najprv sa pozrime, čo majú oba testované modely spoločného. Predovšetkým ich spája spomínaná zlamovacia konštrukcia s pružinovým mechanizmom a dostupnosť v ráži 4,5 alebo 5,5 mm. Štandardne sa vyrábajú s úsťovou energiou 16 joulov, vďaka ktorej sú legálne predajné bez registrácie vo väčšine krajín. Pre trhy povoľujúce aj vyššie hodnoty – napríklad ten český – dokáže Norica úsťovú energiu upraviť podľa požiadavky distribútora. Otvorené mieridlá dostali svetlovodné prvky – u mušiek ide o červenú tyčinku, u cieľnika o dvojicu zelených bodiek. Zatiaľ čo muška oboch vzduchoviek je pevná a kryje ju ochranný prstenec, cieľnik pojali konštruktéri pri modeloch Quantico a Atlantic Viper ako výškovo aj stranovo nastaviteľný bez nutnosti použiť náradie. Disponujú poistkou proti nechcenému výstrelu a môžu sa pochváliť aj spúšťou nastaviteľnou pomocou skrutkovača.

Hlavne ošetrené černením majú drážkovanie a za spoločný prvok dvojice "Španielok" možno považovať tiež príjemnú cenu, ktorá neprekračuje 220 €. Tým však podobnosť vzduchoviek končí, pretože každá je určená inej cieľovej skupine. Norica Quantico vychádza zo snahy výrobcu ponúknuť lacnú a ľahko ovládateľnú zlamovačku, ktorá sa prispôsobí ľuďom rôznych telesných proporcií a pomôže im tak rýchlejšie a ľahšie ovládnuť streľbu. Takticky ladený dizajn sa inšpiroval zbraňami používanými americkým Federálnym vyšetrovacím úradom vo výcvikovom stredisku FBI Academy. Základňa leží blízko virgínskeho mesta Quantico, podľa ktorého čierna kráska dostala svoje meno. Oproti väčšine zbraní Norica sa Quantico nevyrába na Pyrenejskom polostrove, ale v Číne. Španieli totiž jej produkciu zverili spoločnosti BO Manufacture, preslávenej mottom The Black Ops Soul. Tá sa zameriava hlavne na airsoftové zbrane a sídli vo Francúzsku, avšak jej výrobné kapacity nájdete práve v Ázii.

S plne nastaviteľnou pažbou

Na prvý pohľad zaujme Quantico matným celočiernym prevedením a skeletovou polymérovou pažbou, ktorá sa dá pomocou skrutiek s rozmernými hlavicami nastaviť vo všetkých troch osiach: svojim potrebám prispôsobíte dĺžku celej opory, výšku lícnice aj jej natočenie do strán od pozdĺžnej osi zbrane. K neprehliadnuteľným prvkom patrí atypicky poňatá pištoľová rukoväť, ktorej tvar mi pripomenul riešenie známe zo súťažných vzduchoviek. Strelcovi zvyknutému na klasický dizajn môže grip spočiatku pripadať tenký, avšak zakrátko si naň zvyknete, pretože ponúka prekvapivo dobrý úchop. K tomu prispieva tiež "krupičková" povrchová textúra všetkých polymérových častí.

Rukoväť sa spolu s predpažbím aj časťou pažby robí z jediného kusu materiálu, takže sa nedá vymeniť za iný typ. To nepovažujem za problém, ale obávam sa, že najviac namáhané miesto pušky – spoj gripu a tela – je skutočne až príliš subtílne. Keby vám vzduchovka vykĺzla z ruky a dopadla z výšky na tvrdý povrch, pravdepodobne by sa v tomto bode zlomila.

Hoci má hlaveň čiernu farbu, v manuáli sa dočítate, že ju výrobca ošetril hlbokým modrením. Funkčný mechanizmus PSP (Performance Spring Piston PSP) sa vyrába z tvrdenej ocele. Záver patriaci do produktovej rady FMB (Full Metal Breach) sa chváli celokovovou konštrukciou a vrchnú stranu puzdra záveru kryje univerzálna lišta typu DSR pre montáž puškohľadu. Namiesto neho je možné použiť spomínané mieridlá so svetlovodnými prvky. Prstenec chrániaci mušku sa robí z plastu, čo je trochu škoda – pri takticky ladenej vzduchovke by som očakával odolnejší kov. Z toho istého materiálu pozostávajú nastaviteľné mieridlá, pri ktorých ma zamrzelo trochu odfláknuté prevedenie. Koliesko pre stranové nastavenie je označené písmenami L a R (Left/Right – vľavo/vpravo), koliesko pre výškovú korekciu nesie označenie U a D (Up/Down – hore/dole). Pri ich použití zabudnite na jasne počuteľné a jednoznačne identifikovateľné kliky. Jednoducho musíte odhadnúť, o koľko by ste mali otočiť, a potom si overiť výsledok až v terči.

Klasika v módnom kabáte

Atlantic Viper patrí svojím dizajnom k typickým vzduchovkám od Noricy. Vyrába sa v Španielsku a medzi jeho hlavné prednosti sa radí robustnosť či vysoká kvalita spracovania. Pažba s pevnou zvýšenou lícnicou pozostáva z polyméru vystuženého vláknami, ktoré jej dodávajú pružnosť napomáhajúcu absorbovať spätný ráz. Základná verzia Atlantic dostala pažbu v jednoliatom šedomodrom odtieni, pri prémiovejšom variante Atlantic Viper stavili Španieli na atraktívny kamuflážny vzor. Skladá sa z nepravidelných polí niekoľkých odtieňov pieskovej a hnedej farby a vyzerá naozaj dobre. Vďaka zamatovo hebkej povrchovej úprave pažby sa zbraň nešmýka ani zo spotených dlaní, k stabilite úchopu prispieva aj kockovanie na bokoch pištoľovej rukoväte a väčšine predpažbia. Nechýba ani gumová botka so zmäkčujúcimi otvormi.

K ďalším charakteristickým prvkom elegantnej vzduchovky patrí celooceľový záver alebo hlavná pružina z prémiovej nemeckej ocele, ktorá sa opotrebováva len pomalým tempom. U Noricy po nej siahli v snahe o dlhú životnosť a konštantný výkon. Mušku chráni oceľový prstenec, a hoci mieridlá aj tentoraz pozostávajú z plastu, môžu sa v porovnaní s Quanticom pochváliť precíznejším spracovaním a kvalitnejším materiálom. Pri otáčaní korekčnými kolieskami som si tiež všimol, že sa mieridlá stranovo aj výškovo nastavujú presnejšie: kolieska sú označené číslami a jednotlivé kroky signalizujú tiché kliky. Hlaveň aj ostatné kovové diely pokrýva starostlivé černenie, na hornej strane puzdra záveru nájdete 11 mm rybinu na uchytenie optiky. Celkovo sa Atlantic Viper svojou koncepciou podobá posledným generáciám slavií, ku ktorým osvedčeným prvkom pridáva modernejšie materiály či atraktívnejší vzhľad.

Dve rôzne kalibry

Taktickú vzduchovku som otestoval v najbežnejšom kalibri 4,5 mm, pri klasickejšie poňatom modeli išlo o kaliber 5,5 mm. V prvom prípade som siahol po diabolkách JSB Match S100 s plochou hlavou a hmotnosťou 0,535 g. Vysoká váha ich predurčuje najmä pre výkonnejšie vzduchovky, mne sa však osvedčili aj pri modeloch s nižšou úsťovou energiou. V druhom prípade som Noricu "kŕmil" podobne tvarovanými diabolkami Gamo Pro Match o váhe 1 g. Tentoraz išlo skôr o vynútenú voľbu, pretože iný typ 5,5 mm streliva nebol bez predchádzajúcej objednávky dostupný.

Rozhodol som sa strieľať cez otvorené mieridlá - cieľom sa stal štandardný vzduchovkový terč s priemerom 119 mm, umiestnený postupne 15-20 m. Už pri nabíjaní som si všimol, že Atlantic Viper sa zlamuje ľahko, zatiaľ čo pri puške Quantico musíte vynaložiť poriadnu porciu sily. Zhruba po 50 ranách sa mechanizmus trochu "ochodil", uvedená vlastnosť ju ale aj tak diskvalifikuje na použitie deťmi. Prekvapilo ma tiež prevedenie poistky: nie je totiž automatická a zbraň zostane po natiahnutí odistená. Chválim výrobcu za jej dobrú dostupnosť ukazovákom strieľajúcej ruky (nachádza sa v lúčiku pred spúšťou) aj výrazné značenie veľkými písmenami F (Fire) a S (Safe), avšak "automatiku" by som u vzduchovky pre tréning začiatočníkov akosi očakával. Norica Atlantic Viper touto vychytávkou disponuje a pred každou ranou tak musíte zbraň odistiť. Páčku poistky nájdete na totožnom mieste a pri oboch modeloch ju nahmatáte napríklad aj poslepiačky. Lučíky zlamovačiek ponúkajú dostatok priestoru aj v prípade použitia rukavíc. Zatiaľ čo u Quantica dostal jazýček spúšte plné prevedenie, u "atlantickej zmije" vzniká z prehnutého a natvarovaného kúska plechu. Každému strelcovi lepšie vyhovuje niečo iné, mne viac sadla masívnejšia verzia pri taktickej vzduchovke.

Odlišné správanie spúšte

Pri mierení si okamžite všimnete dve veci. Po prvé, Quantico je o niečo ťažšia, takže sa pri dlhšej akcii ľahšie unavíte, avšak výrobca pušku dobre vyvážil a ústie hlavne tak neopisuje nežiaduce "osmičky". A za druhé, Atlantic Viper dostal podstatne subtílnejšiu červenú tyčinku mušky, vďaka čomu sa vám bude mieriť pohodlnejšie (v prípade Quantica zakrýva hrubšia bodka na 15 m celú čiernu časť terča). U oboch zbraní chválim dobrú viditeľnosť svetlovodných prvkov a čitateľnosť mieridiel aj za šera.

Úvodné rany som vypálil zo vzduchovky vybavenej nastaviteľnou pažbou. Hlasitosť aj charakteristika zvuku výstrelu sa podobá slaviám a tiež spätný ráz nie je nijako výrazný – okrem iného, vďaka mäkkej gumovej topánke. Trochu ma zaskočili štiepavé "kopance" do tváre, spôsobené tým, že lícnica pozostáva z tvrdého plastu. Uvítal by som mäkší materiál alebo potiahnutie polyméru jemnou gumou. Cez spomínané aspekty sa mi nastaviteľné mieridlá dobre regulovali, takže som dostal terč, mieridlá aj svoje oko rýchlo do jednej línie. Od vzduchovky v military štýle by som očakával tvrdšiu spúšť s krátkym chodom aj zreteľným zlomom – a presne to som tiež dostal. Jej správanie je predvídateľné a od prvej rany mi dokonale sedela.

Norica Atlantic Viper ponúkla ešte kultivovanejší spätný ráz a výstrely podobne nízkej hlasitosti, hoci mi svojim zvukom pripomínali skôr kušu. Zbraň sedí v ruke ako uliata, ale má na môj vkus až veľmi ľahkú hlaveň. Pri dlhšej streľbe oceníte vyššiu kvalitu spracovania či absenciu akýchkoľvek ostrých hrán, zato charakteristika spúšte ma príliš nenadchla. Prvý stupeň je veľmi dlhý - jazýček ťaháte celú večnosť a nič sa nedeje, až náhle príde zlom, lenže o poznaní menej zreteľný ako u Quantica. A to všetko vedie strelca k častejšiemu strhávaniu zbrane.

Záverečný verdikt

Napriek všetkým odlišnostiam sa mi z oboch modelov strieľalo dobre a zhruba po pol hodine tréningu som dosiahol porovnateľný sústrel. Väčšie rozdiely nespôsobili ani iné kalibre – testované pušky preto hodnotím ako podobne presné. Keby som kupoval vzduchovku pre deti, určite by som siahol po type Atlantic Viper – pre jej nižšiu váhu, ľahšie naťahovanie aj jednoduchú a odolnejšiu pažbu. Quantico by som odporučil začiatočníkom, ktorí si chcú ohmatať prvky typické pre športové špeciály či vzduchovkové klony armádnych ostreľovačiek, ale nechce sa im utrácať desaťtisíce.

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Celú ponuku kvalitných vzduchoviek Norica nájdete tu: Vzduchovky Norica