Základy lovu na dlhé vzdialenosti

Dlhé zásahy v akejkoľvek forme by sa nemali brať na ľahkú váhu; je našou povinnosťou tento druh lovu ukončiť čo najrýchlejšie a najhumánnejšie. Môžeme mať najpresnejšiu guľovnicu, ale ak ju nevieme naplno používať a nepoznáme jej balistiku, veľmi nám to nepomôže.

Ak sa chystáte na tento typ alebo štýl lovu, poradíme vám ako na to. Dôležité je naučiť sa, čo najviac o svojej výstroji a vybavení. Venovať dostatok času na strelnici, spoznať svoju guľovnicu, puškohľad a strelivo, ktorými budete strieľať. Strieľajte čo najviac, venujte si čas na spúšti, aby ste pochopili, kam sa v rôznych vzdialenostiach trafíte, pokračujte v strieľaní ďalej, až kým vás nebude bolieť prst na spúšti.

Prejdite ešte o krok ďalej a trénujte ako na love. Nájdite si prístup k verejným pozemkom, na ktorých môžete bezpečne trénovať streľbu na rôzne vzdialenosti v prirodzenom prostredí. Pomôže vám to vybudovať si sebadôveru tým, že vám poskytne rôzne scenáre streľby, uhly a prevýšenia.

Výber guľovnice

Stará puška vášho starého otca z druhej svetovej vojny nemusí byť tou najlepšou voľbou na pokusy o streľbu na 500 metrov na stredne veľkú zver s namontovaným puškohľadom 3-9×32. Dnešný proces výroby guľovníc prešiel od 80. a začiatku 90. rokov minulého storočia dlhú cestu. Dnešní výrobcovia guľovníc vyrábajú jedny z najlepšie strieľajúcich guľovníc so zámernou osnovou hneď po vybalení z krabice a s vyrazenou zárukou. Výber správnej guľovnice na lov na dlhé vzdialenosti by nemal byť unáhlený.

Čo treba zvážiť pri výbere pušky na dlhé vzdialenosti

  • Pažba: nastaviteľná pažba alebo pažba s vysokou lícnicou môže byť pre vás vhodnejšia
  • Spúšť: ako je na tom továrenská spúšť alebo by ste si mali zaobstarať spúšť z doplnkového trhu
  • Zásobníkový alebo jednoranový systém: v závislosti od pažby budú oba systémy fungovať skvele
  • Hlaveň: dĺžka hlavne, rýchlosť otáčania, závit na brzdy alebo tlmiče
  • Hmotnosť: ak väčšina vašich lovov prebieha v teréne, možno budete chcieť ľahšiu zbraň
  • Kaliber: vyberte si kaliber, ktorý ponúka dostatočnú razanciu na väčšie vzdialenosti so strelami s väčším priemerom

Puškohľady

O puškohľadoch nerozmýšľajte lacno, pretože ide o jednu z najdôležitejších častí výbavy guľovnice. Strelec a puškohľad tvoria priestor, kde sa odohrávajú riešenia na efektívnu streľbu pre zasiahnutie cieľa. Váš puškohľad je okom guľovnice. Mať dobrý optický prístroj je na nezaplatenie.

Váš puškohľad na dlhé vzdialenosti musí poskytovať dostatočné zväčšenie a paralaxu na identifikáciu cieľa na väčšie vzdialenosti. Revízny systém je nevyhnutnosťou, nielen, aby vám pomohol kompenzovať tieto dlhé výstrely, ale aby vám pomohol zorientovať sa v vzdialenosti od cieľa na základe vašich optických alebo balistických informácií.

Staré príslovie hovorí, že dostanete to, za čo si zaplatíte. Oplatí sa ho držať aj v prípade puškohľadov.

Strelivo a ručné prebíjanie

Jednou z výhod ručného prebíjania je, že máte kontrolu nad výkonom striel. Nabíjaním a testovaním prebíjanej munície môžete nájsť ideál, ktorý z vašej guľovnice strieľa najlepšie.

Tak ako pri všetkom ostatnom, čo súvisí so streľbou na dlhé vzdialenosti, ani pri strelive a komponentoch na prebíjanie nešetrite. Lacné strelivo môže byť nesprávne vyrobené a môže byť nekonzistentné, čo spôsobuje jeho nepresnosť. Presnosť závisí od konzistentnosti, kombinácia týchto dvoch faktorov by sa nikdy nemala podceňovať.

Ešte jedna vec o strelive. To, že môžete, ešte neznamená, že by ste mali. Pri love nepoužívajte zápalkové strelivo určené na športovú streľbu. Zveri, ktorú lovíme, dlhujeme zabezpečiť humánne a rýchle usmrtenie. Nájdite si strelivo so strelami určenými na lov, ktoré poskytne optimálny výkon.

Ostatné základné zariadenia a vybavenie

Krúžky a montáže na puškohľady môžu mať vplyv na presnosť. Rovnako ako pri optike, chceme to najlepšie. Prejdime si niektoré ďalšie zariadenia, ktoré sú nevyhnutné na to, aby vám pomohli pri výkone.

  • Zameriavač vzdialeností: nevyhnutná výbava na zistenie vzdialenosti cieľa
  • Puškohľad a pozorovací ďalekohľad: je nevyhnutný pre vás aj pre pozorovateľa na spozorovanie cieľa pri zásahu
  • Dvojnožka alebo opierka na streleckú pomôcku: pomôže zabezpečiť stabilnú streleckú platformu.
  • Balistický systém: uľahčuje proces streľby pri pohybe
  • Vetromer: poznajte rýchlosť vetra a prispôsobte sa mu
  • Úrovne ďalekohľadu: pomôžu zabrániť nadmernému nakloneniu guľovnice

Všetko toto vybavenie a výstroj sú súčasťou základných prvkov streľby na diaľku, ktoré vám pomôžu stať sa lepším strelcom.

Záver

Ak plánujete loviť v zahraničí, kde sú výstrely mimo vašej komfortnej zóny, pretože ste si objednali lov, ktorý sa koná raz za život, musíte si prestať myslieť, že stačí vynulovať pušku na 200 metrov, a že to bude dobré. To nie je riešenie, najmä ak sa chystáte na lov, kde môžu byť výstrely na zver až o 500 metrov dlhšie.

Venujte čas a námahu tomu, aby ste sa dozvedeli čo najviac o vybavení, ktoré používate, a trénujte streľbu, až kým vás nebude bolieť prst na spúšti, a pokračujte v strieľaní. Najlepšia puška s najlepšou optikou, strieľajúca najlepším strelivom, môže byť celkom zbytočná, ak neviete, ako svoje vybavenie používať, alebo mu nerozumiete. Základ je spoznať svoje vybavenie, využiť všetky tieto poznatky v praxi a implementovať ich do svojej streleckej stratégie. Budete radi, že ste to urobili.

Všetko pre váš lov nájdete na: Zbrane a strelivo, Optika