Gerber Vertebrae - malý ale šikovný pomocník

Odolná čepel na cesty

Bez ostrého pomocníka by ste do prírody nemali vyraziť ani na krok. V spoločnosti Gerber to vedia a pre kempovanie a turistiku prinášajú pevný nôž s názvom Vertebrae. Pri potulkách krajinou sa každý ušetrený gram hodí a tak kompaktná „kudla“ s dĺžkou 16,2 cm váži iba 124 g. Môže sa pochváliť konštrukciou full tang (ocel čepele prechádza celou dĺžkou), ktorá ju predurčuje aj k hrubšej práci vrátane páčenia. Pogumovaná rukoväť je dosť zavalitá, napriek tomu sadne dobre do ruky – a to pri šablovom aj kladivovom úchope. Vďaka protisklzovej úprave povrchu nevykĺzne nôž ani zo spotenej dlane. Na konci rukoväte nájdete oko pre prevlečenie padákovej šnúry paracord alebo remienku.


Čepel typu drop point sa na prvý pohľad javí ako krátka a skutočne meria len 6,5 cm – ide o daň za spomínanú kompaktnost. Je vyrobená z nerezovej ocele 7Cr17MoV alebo vylepšeného materiálu 440A. Zvýšené množstvo vanádu dodáva pevnosť, tuhosť a odolnosť, oceľ sa vďaka prítomnosti tohto prvku aj dobre brúsi. Povrch pokryl Gerber nitridom titánu, ktorý predlžuje životnosť čepele a chráni ju pred škrabancami či nárazmi. V neposlednej rade prepožičiava tenký film oceli nelepivosť, takže sa nôž omnoho ľahšie čistí napríklad od zvyškov jedla.


Na batoh ci opasok

Púzdro sa vyrába z nylonu vystuženého sklenými vláknami a disponuje dlhým kovovým klipom. Rozmery tejto spony sú optimalizované pre uchytenie na opasok, prípadne batoh pomocou široko používanej MOLLE väzby (Modular Lightweight Load-carrying Equipment). Vyskúšal som obidve varianty – v kombinácií s taktickým batohom značky GFC a klasickým armádnym opaskom vz. 95. Klip držal pevno i pri pohybe v náročnejšom teréne a nemusíte mať strach žeby ste nôž stratili.


Pre zavesenie priamo na vrecko nohavíc sa spona kvôli svojej dĺžke viac nehodí – na jednej strane trochu prekáža, na druhej pri vyťahovaní noža často povysuniete i púzdro. Ako veľmi praktickú naopak vnímam vystúpenú oporu palca, ktorá účinne napomáha rýchlejšiemu taseniu noža z opasku. V spodnej časti „futrálu“ nechýba drobný otvor pre odtok dažďovej vody. Púzdro hodnotím ako ľahké a praktické, s jedinou neresťou – v horných partiách chyba rozšírenie, ktoré by uľahčilo navedenie čepele dovnútra. Zatiaľ čo mnohé nože môžete do púzdra zasunúť tak povediac poslepiačky, u Vertebrae je potrebné dávať pozor, aby sa čepel nešmykla a neporezala Vás.

Taktiež nebudete počuť žiadne cvaknutie, čo užívateľov necháva trochu na pochybách, či je čepel vnútri zaistená. Aby som to overil, zavesil som púzdro na klinec s rukoväťou mieriacou smerom dole. Ani po niekoľkých desiatkach minúť gravitácia nôž z „futrálu“ nevytiahla, znamená to, že sa na naň môžete úplne spolahnúť.


Desiata aj stanovanie

Pri teste som Vertebrae najskôr vyskúšal na turistickej saláme. Čepel nemala s mäkkou ani tvrdou udeninou najmenší problém, naviac sa pozitivně prejavila jej nelepivá úprava a po asiate stačilo ocel utrať suchým obrúskom. Nôž si bez problémov poradil aj s palicou o priemere 2 cm – behom pár minút som na jej konci vytvořil hrot vhodný napríklad ako stanový kolík. Ocenil by som však predsa len o niečo dlhšiu rukoväť, aby som pre náročnejšiu prácu mal k dispozicií dostatočnú oporu a páku – a mohol tak zabrať naplno. Aj keď si na tvorbu triesok radšej beriem sekerku, skúsil som tiež jemnější batoning.

Čepel poslušne ukúsla zo smrekového polienka drobnejšie triesky na podpal, na zadnej strane sa neobjavili výraznejšie stopy po úderech. Gerber Vertebrae zozeniete v dvoch farebných prevedeniach – šedozelenej (flat sage) alebo modrej (cyan). Nestane sa asi najkrajším kúskom vo Vašej zbierke nožov, ale rozhodne bude jedným z najpraktickejších – najmä pre milovníkov bushcraftu a táborenia.

Nože Gerber nájdete tu: Nože Gerber