Najčastejšie otázky o fukároch a vysávačoch na lístie

1. Na čo všetko sa dá použiť fukár na lístie?

Aj keď sa podľa názvu tento typ stroja používa najmä na odpratávanie lístia, využitie nájde aj pri pokosenej tráve, pilinách, nahromadenom prachu, či jemnom snehovom poprašku v zimnom období.

2. Kde kúpim dobrý fukár?

Vyhnite sa „super lacným" ponukám v supermarketoch. Zväčša ide o nie veľmi kvalitné výrobky, s ktorými je problém pri potrebe servisu. Lepšie poradenstvo a servis dostanete v záhradníckych centrách alebo u špecializovaných predajcov, ktorí sú profesionálmi v tejto oblasti.

3. Fukár alebo vysávač?

Pri nerozhodnosti, či si radšej kúpiť fukár alebo vysávač na lístie, sa najskôr treba zamyslieť nad tým, aká veľká bude plocha, ktorú potrebujete vyčistiť. Fukáre sa štandardne používajú na veľkých priestranstvách, kde obsluha vyfukuje lístie z ťažšie dostupných plôch a zhromažďuje ho fúkaním na jednu veľkú plochu. Vysávač na lístie funguje na opačnom princípe, avšak veľmi podobne ako klasické domáce vysávače. Listy a drobné nečistoty vysáva do zberného koša, ktorý je potrebné pravidelne vyprázdňovať.

4. Aký pohon si mám zvoliť?

Na trhu sú dostupné 3 hlavné kategórie pohonu týchto strojov: elektrický, akumulátorový a benzínový. Rozhodujúcimi faktormi sú veľkosť záhrady a množstvo opadaného lístia. Menšiu záhradu vyriešite s elektrickým či akumulátorovým fúkačom a vysávačom lístia. Na záhrady väčších rozmerov s väčším počtom stromov sa viac hodí motorový fúkač a vysávač.


5. Je dôležitý priemer a tvar sacej trubice?

Priemer sacej trubice je dôležitým indikátorom využiteľnosti. Slabšie fukáre a vysávače využívajú sacie trubice s menším priemerom. Odporúčame sa taktiež vyhnúť hranatému tvaru sacej trubice, nakoľko ten sú náchylnejší na upchatie lístím. Výhodným a spoľahlivým je guľatý tvar sacej trubice s priemerom minimálne 15 cm.


6. Aký výkon vysávača si nastaviť?

Ak má váš vysávač na lístie možnosť nastavenia výkonu, silu vysávania treba nastaviť podľa toho, aký typ povrchu vysávate. Pri trávniku je odporúčané nastaviť najvyššiu silu vysávania. Pri kvetoch a v záhonoch, sa skôr odporúča stredný alebo nízky výkon. Vysávače totiž pri silnom výkone často vysávajú aj pôdu, kamienky či kôru, čo zbytočne rýchlo naplní zberný kôš.

7. Aké špeciálne funkcie a vlastnosti mám vyhľadávať?

- Teleskopická trubica

- Kolieska na ľahšiu manipuláciu (vysávače)

- Anti-vibračný systém

- Pogumované rukoväte pre lepší úchyt

8. Je údržba fukárov a vysávačov náročná?

Údržba elektrických fukárov a vysávačov spočíva prakticky len v pravidelnom čistení po každom použití. Pri akumulátorových je potrebné naviac dobíjať batérie. U benzínových strojov je údržba trošku náročnejšia, no nie je to nič, čo by ste doma nezvládli. Okrem dopĺňania benzínu (u dvojtaktných motorov zmesi benzínu a 2T oleja) je potrebné u štvortaktných motorov kontrolovať a dopĺňať hladinu oleja, občas vymeniť sviečku, či filter.

9. Je dôležitá hmotnosť fukára?

Keďže s fúkačom a vysávačom sa pracuje pravidelne a strávite s ním viac času, je váha stroja podstatným faktorom. Porovnajte si váhu jednotlivých modelov i to, ako vám sadnú do ruky. Prácu s ťažším motorovým fúkačom a vysávačom lístia vám uľahčia ramenné popruhy, alebo kolieska.

10. Kde sa preukazuje cenový rozdiel lacnejších a drahších značiek?

Okrem výkonu a využiteľnosti ide najmä o kvalitu použitých materiálov a teda aj o trvácnosť stroja. Dokonalým príkladom je ventilátor. Kým lacnejšie fukáre a vysávače majú ventilátorové lopatky vyrobené z menej odolných plastov, u kvalitných značkových strojov sú lopatky vyrobené zo špeciálne tvrdeného plastu. Takéto materiály sú odolnejšie proti poškodeniu kameňom, kusom železa a pod., s ktorými väčšina fukárov a vysávačov skôr, či neskôr príde do kontaktu.