Ako zachovať udržateľným kúskom značky FJÄLLRÄVEN optimálnu funkčnosť?

Oblečenie a výstroj vyrába značka tak, aby mohlo slúžiť dlhé roky. Ale ako udržať svoje štýlové veci aj naďalej funkčné a zachovať ich čo najdlhšie s minimálnym dopadom na životné prostredie? V nasledujúcich riadkoch sa s vami podelíme o know-how, ako sa o svoje oblečenie starať doma. Pokiaľ si nebudete istí ako sa o svoje oblečenie starať v domácom prostredí, doporučujeme využiť služby profesionálnych čistiarní.

Zakúpením modelov tejto značky ste vykročili na udržateľnú cestu. Firma FJÄLLRÄVEN sa totiž začala zaoberať udržateľným rozvojom s cieľom chrániť našu prírodu, ale zároveň pokračovať vo výrobe spotrebného tovaru čo s najmenším nežiaducim dopadom na životné prostredie.

V spoločnosti Fjällräven nie je udržateľnosť považovaná za samostatný projekt, je jadrom všetkého, čo robia. Zmena klímy je jednou z najťažších výziev, ktorým čelíme všetci. Je pre nich veľmi dôležité znižovanie našich emisií, a to ako priamych z dopravy, tak aj nepriamych, vznikajúcich pri výrobe vybavenia a odevov. To je dôvodom, prečo je výber materiálu tak veľmi dôležitý.

V dnešnej dobe sa zvyšuje dopyt po recyklovateľných materiál a spoločnosť na to patrične reaguje. Ani biologické materiály však nie sú 100%. Plodiny vyžadujú veľa pôdy, vody, musia sa prepravovať, atď. Stále teda majú určitý dopad. Dopady má dokonca aj organická bavlna, ktorú dobre pozná veľa ľudí. Vyrábanie oblečenia a vybavenia je pre prežitie človeka nadbytočné, ak by sme chceli mať nulový dopad, nemohlo by sa však vyrábať nič. Spoločnosť verí, že negatívny dopad, ktorý máme, môže byť vyvážený pozitívnym spôsobom, ako ľudí dostať do prírody a zvyšovať povedomie o tom, ako sa o ňu starať.

Nič pre módnych guru

Predovšetkým sa snažia vytvárať odolné výrobky. Ak bunda vydrží 10 rokov, celoživotný dopad tejto bundy bude relatívne nižší, ako keď si kúpite bundu, ktorá sa po roku opotrebuje alebo ju len tak z rozmaru vymeníte za iný kúsok. Z hľadiska vzhľadu navrhujú oblečenie nadčasové, nepodlieha žiadnym iným módnym trendom. V duchu pomalej módy aj vedúca oddelenia udržateľnosti Fjällräven, Christiane Dolva Tornberg, nosí bundu po svojej babičke. Výrobky sú navrhnuté tak, aby sa dali ľahko opraviť a poskytujú voskovacie stanice na každej kamennej predajni. Pridaním ďalšej impregnácie voskom Greenland Wax oblečenie zvyšuje svoju odolnosť proti opotrebovaniu.

Udržateľnosť je rovnováha. Tenká hranica medzi teraz a tu a budúcnosťou. Vyrábaním vybavenia zabezpečujú, že váš budúci trek bude trochu suchší a letný výlet trochu pohodlnejší a hlavne, aby si ich mohli užiť aj ďalšie generácie.

Ovládnite starostlivosť o kvalitné oblečenie

Vždy skontrolujte pokyny na všitom štítku. Oblečenie perte vtedy, pokiaľ to je nevyhnutné. Pranie v práčke opotrebúva materiál, namáha zipsy a ďalšie doplnky, zbytočná spotreba vody a energie má taktiež negatívny vplyv na prírodu. Pred praním vyprázdnite vrecká a odnímateľné časti odopnite. Zašpinené miesta vyperte teplou vodou a jemným pracím gélom alebo iba zaveste a vyvetrajte.

Pri praní v práčke na 30 °C spotrebujete menej energie ako pri praní na 40 °C. Použite vhodný prací prostriedok bez aviváže. Tá môže na odeve zanechať stopy a narušiť jeho funkčnosť. Niektorým odevom sa neodporúča ani sušička, navyše je neekologická. Vhodnejšie je odevy nechať usušiť zavesené v dobre vetranej miestnosti, alebo vonku mimo priameho slnečného žiarenia.

Stany, spacáky a zimné bundy skladujte v suchých, dobre vetraných priestoroch mimo slnečného žiarenia. Niektoré výrobky, napr. Eco-Shell a G-1000, po skladovaní vyžadujú opätovnú impregnáciu.

Konkrétne tipy

Vinylon F a batohy Kånken

Ikonické batohy Kånken sú vyrábané z funkčného syntetického vlákna Vinylon F, ktoré sa správa ako prírodné vlákno. Pri namočení vlákno napučí a spevní sa a preto odoláva vode aj bez impregnácie.

  • Čistenie: Kånken nikdy neperte v práčke. Špinavé stopy umyte vlažnou vodou, jemným pracím prostriedkom a mäkkou kefkou alebo špongiou. Batoh nechajte uschnúť na dobre vetranom mieste.
  • Farby: Pred prvým použitím opláchnite batoh Kånken vlažnou vodou, aby nezafarbil vaše svetlé oblečenie. Batoh nenechávajte dlhú dobu na priamom slnku, jeho farba by mohla vyblednúť.
  • Obsah: Kånken nepreplňujte. Štandardný batoh Kånken Original má objem 16 l, hmotnosť udržte do 5 kg. Do batohu Kånken Original nepatrí notebook, zadný priečinok je určený na poznámkové papiere, prípadne tablet. Batoh Kånken sú vyrábané v rôznych veľkostiach aj ako variant na notebook, vyberte si preto ten správny.

G-1000

G-1000 je osvedčená všestranná tkanina, ktorá je veľmi odolná. Tvorí ju 65% polyester, 35% bavlna a je impregnovaná voskom Greenland wax. Iné materiály ako G-1000 doporučujeme nevoskovať. Materiál je vysoko priedušný, vetru a vode odolný a poskytuje takmer 100% ochranu proti UV žiareniu.

Materiál existuje vo viacerých verziách:

  • G-1000 Original / G-1000 Eco – odolný materiál
  • G-1000 Silent / G-1000 Silent Eco – tichý a jemný
  • G-1000 Lite / G-1000 Lite Eco – ľahký a chladivý
  • G-1000 HaevyDuty / G-1000 HaevyDuty Eco – extra odolný
  • G-1000 HaevyDuty Eco S -  extra odolný s jemnejšou a hladšou väzbou
  • G-1000 Air – ľahký a extra vzdušný, neupravuje sa voskom pre čo najlepšiu priedušnosť
  • G-1000 Air Strech – ľahký, vzdušný a pružný

Bio bavlna

Bio bavlna sa pestuje bez použitia toxických pesticídov syntetických hnojív a s využitím menšieho množstva vody. Odevy z tohto prírodného vlákna sú pohodlné a hodia sa pre nenáročné aktivity do teplého podnebia.

  • Čistenie: Odevy z bio bavlny perte podľa pokynov na všitom informačnom štítku.

Eco-Shell

Eco-Shell je vysoko priedušný materiál odolný voči vode, ktorý odvádza telesnú vlhkosť a spĺňa požiadavky udržateľnosti. Vonkajšia tkanina je vyrobená z recyklovaného polyesteru a jej impregnácia neobsahuje fluorokarbóny.

  • Impregnácia: Pokiaľ voda prestane tvoriť kvapky na vonkajšej strane s začne presakovať, naimpregnujte materiál sprejom DWR.
  • Čistenie: Pred praním zatvorte všetky zipsy a uvoľnite sťahovacie šnúrky. Odev z Eco-Shell perte s jemným tekutým pracím prostriedkom na pomalom odstreďovacom cykle pri teplote 30 °C. Nepoužívajte aviváž.

Bergshell

Bergshell je nepremokavý a mimoriadne odolný materiál. Je vyrobený z recyklovaného nylonu (31%) s plochou ripstopovou textúrou. Vďaka materiálu Bergshell, z ktorého je vyrobených niekoľko batohov, si pobyt v prírode môžete užiť za akýchkoľvek podmienok, a to nielen dnes, ale ešte dlhé roky.

  • Čistenie: Batohy z materiálu Bergshell neperte v práčke, ale pokiaľ to je nevyhnutné, ručne ich očistite vlhkou špongiou alebo handrou.

Vaše oblečenie a vybavenie sú ako odtlačky spomienok. Kedykoľvek sa na ne pozriete do skrine, poličky alebo šatne, pripomenú nádherné chvíle strávené v prírode. Jednoducho, stojí za to sa o ne dobre starať.

Kompletnú ponuku oblečenia FJÄLLRÄVEN nájdete tu: FJÄLLRÄVEN oblečenie