Batoh pre lovca zážitkov

Výrobcovia batohov ponúkajú milovníkom outdoorových aktivít modely turistické, expedičné alebo napríklad lezecké. Zbrojovky pridávajú lovecké kúsky, ktoré by mali obstáť pred akoukoľvek výzvou. Ako si pri teste viedol "daypack" puškovej značky Bergara?

Na prvý pohľad vyzerá ako cvalík. A skutočne: Objem 35 l radí batoh Bergara k stredne veľkým typom, vhodným ako na náročnejšie jednodňové akcie vyžadujúce viac výbavy, tak pre dvoj až trojdňové výpravy. Vyrába sa z polyesterovej tkaniny s hustotou 840D v "netrhacej" ripstopovej úprave. Olivovo zelená farba poteší lovca aj taktickejšie zmýšľajúcich dobrodruhov. Drobné oranžové doplnky nemajú výraznejší demaskující účinok, napriek tomu pomôžu majiteľovi odložený batoh nájsť, teda aspoň na kratšie vzdialenosti. Zveri vás ale neprezradí - tá totiž oranžovú nedokáže rozlíšiť. Dôraz na húževnatosť výrobcu dokladá tiež použitím kvalitných zipsov od japonskej firmy YKK (s nylonovými pútkami pre ľahké použitie i v rukaviciach) alebo aplikáciou odolných plastových praciek Duraflex.

Priehrštie vreciek

Už na prvý pohľad je zrejmé, že Bergara cielí na zákazníkov, ktorí toho so sebou potrebujú nosiť naozaj veľa. Bolestiam od ťažkého nákladu aj nadmernému poteniu bráni ľahký rám z hliníkových rúrok. Spevňuje chrbtový systém a vďaka svojmu prehnutiu udržiava náklad v niekoľko centimetrovej vzdialenosti od tela. Vášho chrbta sa tak dotýka iba sieťovaný panel - ak máte vhodný odev, pokožka voľne dýcha. Prehnutie rámu trochu zmenšuje vnútorný priestor, ale ide len o malú daň za slušný komfort.

Rovnako rýchlo u Bergari vymysleli nosný systém. Dĺžku anatomicky tvarovaných a polstrovaných popruhov možno prispôsobiť postave majiteľa. Hrudný popruh pôsobí na prvý pohľad trochu subtílne, našťastie ide o planú obavu. V praxi účinne bráni skĺzavaniu batohu z ramien a v jeho pracke sa navyše skrýva píšťalka, ktorá príde vhod pri zvolávaní zblúdilých parťákov. Bedrový popruh je široký, veľkoryso polstrovaný a podšitý priedušnou sieťovinou. Obe jeho polovice Španieli vybavili vreckami na zips. Odporúčam do nich umiestniť dôležité veci, ktoré potrebujete mať neustále alebo rýchlo po ruke - ja v nich nosím peňaženku, kľúče, multitool alebo krabičku poslednej záchrany.

Hlavná komora disponuje hneď niekoľkými vychytávkami. V zadnej partii nájdete plochú kapsu na hydratačný vak aj otvor pre jeho hadičku - prekrytý textilnou chlopňou, aby tadiaľ do batohu nepršalo. Predná stena úložného priestoru je zvnútra osadená dvojicou horizontálnych vreciek. Väčší má štandardné prevedenie, menšie je potiahnuté vodeodolnou vrstvou PVC, takže do nej bez rizika premočenia uschováte chúlostivé papierové dokumenty. Na obe strany batohu umiestnil výrobca vysoké bočné vrecká, do ktorých pohodlne zasuniete litrovú fľašu alebo rozmernejší pevný nôž. Z vonkajšej strany sú k nim prišité ešte sieťovinové kapsičky bez chlopne na najrôznejšie drobnosti.

Na pušku aj spacák
Prednú stranu poľovného vaku osadili Španieli ďalším uzatvárateľným vreckom, na ktorej nechýbajú očká MOLLE,väzby pre pripevnenie puzdier. Nimrodi toho zvyčajne potrebujú na batožinu veľa "navešať" a Bergara im vychádza v ústrety. Takmer v celej výške prednej strany sa totiž vinú dva pruhy s laserom rezanou väzbou, opäť v rámci obľúbeného systému MOLLE. Upevníte k ním nielen ďalšie vybavenie, ale aj háčkovité spony na konci kompresných popruhov. Tie majú nastaviteľnú dĺžku a pomáhajú zmenšiť objem z polovice plnej batožiny. Pomocou háčikov ju uchytíte do ktorejkoľvek časti väzby, a keď ju pretiahnete cez prednú stranu batohu, udrží aj menší spacák alebo karimatku.

K podobnému účelu slúži samostatná čierna sieťka, vložená výrobcom do jedného z vreciek. Behom pár sekúnd sa dá upnúť ku štvorici plastových očiek v rohoch batohu - potom pod ňu vložíte ľahšie a objemnejšie súčasti výstroje, napríklad turistickú vetrovku. Ochranu pred dažďom pri batohu riešiť nemusíte, pretože jeho dno ukrýva kapsičku s pláštenkou. Vďaka uchyteniu pevným Tkaloun ju nestratíte, jej reflexne oranžová farba navyše prispieva k vašej viditeľnosti v pochmúrnejšom počasí. Najzaujímavejšiu perličku pre lovcov predstavuje možnosť uchytiť zvonku na batoh dlhú zbraň. Funguje to tak, že najprv rozopnete zips nenápadného vrecka na spodku prednej strany, z ktorej vytiahnete Tkaloun fixovaný vak. Do neho vsuniete koniec pažby, zatiaľ čo hlaveň či predpažbie zaistíte opaskom pricvaknutým k jednému z troch očiek na neoprénovom paneli. Ak okolo pušky ešte utiahnete zmienené kompresné popruhy, máte istotu, že sa neuvoľnia ani pri prudkom behu alebo dlhšej chôdzi.

Modulárny systém

Všetky opísané riešenia som si v praxi odskúšal pri niekoľkých výletoch do prírody. V rôznych náročných terénoch som urazil desiatky kilometrov, bez toho aby sa mi chrbát výraznejšie spotil - oddialenie nákladu od chrbtice aj priedušná sieťka fungujú na jednotku. Neobjavila sa ani bolesť, čo je neklamný dôkaz účinného rozloženia hmotnosti systémom popruhov a polstrovaním. Do komôr a vreciek sa bez problémov vošla digitálna zrkadlovka s objektívom, zásoba jedla a vody pre dvoch ľudí na celý deň, náhradná bielizeň a ponožky, kempingové riady, "kápézetka", peňaženka, objemná mikina aj veľa drobností - a to som nevyužil externú sieťku ani MOLLE väzbu.

Všetky úložné priestory sa ukázali ako ľahké, dostupné a prehľadné, z Bergara nič nelovíte otravne dlho. Pretože nevlastním klasickú guľovnicu, otestoval som fixačný systém na Vzduchovke Norica Phantom o váhe 3 kg a dĺžkou 1 170 mm. So zbraňou som urazil asi 3 km, bez toho aby sa úchyt povolil.

Lovecký batoh Bergara splnil všetky moje požiadavky na modulárnej outdoorovej batožine. Chválim najmä fakt, že mu Španieli dali do vienka veľa šikovných detailov, s ktorými sa väčšinou stretnete až u dvojnásobne drahších modelov. Mám k nemu jedinú vážnejšiu výčitku - vrchné madlo urobil výrobca tak tenké, že sa zaň plný batoh skoro bojíte vziať. Majiteľom by som odporučil navliecť na držadlo poťah uzatváraný napríklad suchým zipsom, vďaka čomu bude tiež menej rezať do dlane.

Poľovnícky batoh Bergara nájdete tu: Batoh Bergara