Bunda do nepohody

Značku Merkel preslávili najmä lovecké zbrane, ku ktorým ponúka aj kompletný sortiment oblečenia. Nemeckí návrhári sa snažia o vyváženosť medzi meranými strihmi a odtieňmi, ktorým sekundujú najmodernejšie materiály alebo technické vychytávky. To všetko platí aj pre bundu Boreas G-Loft Gen. II, ktorú popri nimródoch ocenia napríklad cestovatelia, lesáci, strelci a prepperi.

Model s trochu komplikovaným názvom nadväzuje na úspešnú prvú generáciu loveckej bundy na celoročné nosenie. Medzi outdoorovým oblečením svojej triedy sa Boreas II môže pochváliť výnimočným pomerom termoizolačných vlastností a hmotnosti. Vďačí zaň predovšetkým výplni, ktorú tvorí syntetický ekvivalent páperia G-Loft: vynález rakúskej spoločnosti Goldeck Textil s múdro vymyslenou štruktúrou i materiálovým zložením.

Ľahká a hrejivá

Umelé vlákno z podhoria Álp má uprostred vzduchový kanálik pre lepšiu izoláciu. Tú posúvajú na vyššiu úroveň aj takzvané zhluky alebo "vankúšiky", v ktorých zostáva zachytený ďalší vzduch. Podobný princíp napokon využíva výplň z prírodného peria, oproti ktorej však G-Loft oveľa rýchlejšie schne. Jeho vlákno pozostáva z dvoch syntetických materiálov, ktoré spradením získajú odlišnú mieru zmrštivosti. Vznikne teda špirálovitý tvar podobný pružine, trvalo ukotvený v molekulárnej štruktúre G-Loftu. A výsledkom je pamäťový efekt, vďaka ktorému sa dá bunda bez poškodenia zložiť do naozaj minimalistického balíčka. Po rozbalení sa špirála v G-Lofte opäť rozvinie, takže za pár sekúnd získa pôvodné termoizolačné schopnosti. Ide o takmer ideálne spojenie vlastností umelých a prírodných výplní, navyše ľahké ako pierko – aj vďaka nemu bunda vo veľkosti L váži iba 430 g.

Okrem tepelného komfortu kládli návrhári dôraz tiež na celkovú robustnosť a vrchná vrstva bundy v zeleno olivovej farbe pozostáva z cordury v prevedení micro ripstop. Keď sa na nylonovú tkaninu pozriete pod lupou, naozaj uvidíte miniatúrne štvorčeky, ktoré po prípadnom roztrhnutí látky bránia ďalšiemu šíreniu poškodenia. Rukávy sa šijú zo zdvojenej vrstvy, čo zvyšuje odolnosť voči prefúknutiu, v najčastejšie ohýbanej lakťovej partii kombinuje vrchná tkanina 82% nylonu a 18% pružného spandexu. Šedá podšívka s decentnou potlačou sa zase vyrába zo 100% nylonu.

Hoci nejde o pogumovanú alebo membránovú bundu proti dažďu, Boreas II sa môže pochváliť slušnou odolnosťou voči vode. Cordura je totiž ošetrená hydrofóbnou úpravou DWR (Durable Water Repelent) a kvapky stekajú po povrchu, namiesto toho, aby sa vsakovali do materiálu. Milovníkov prírody určite poteší, že Merkel používa upravenú impregnačnú metódu bez obvyklých perfluórovaných uhľovodíkov (PFC) či kyseliny perfluóroktánovej (PFOA). Tie totiž nie sú práve priateľské voči životnému prostrediu kvôli obsahu fluóru aj spôsobu svojej výroby.

So zmyslom pre detail

Moderný strih robí z bundy vhodný kúsok nielen do lesa – uplatní sa aj v meste a v kombinácii s džínsami má jednoducho šmrnc. Najviac som si však Boreas II obľúbil počas výletov do prírody, pri ktorých ma zaujal nemecký zmysel pre detail. Stojatý golier kryje krk pred vetrom a pod bradou prekryl výrobca koniec zipsu prehybom látky, ktorý udržuje jazdca v suchu a bráni zatečeniu vody pod bundu. Keď už som spomenul zips – ide o odolný model japonskej značky YKK s oranžovým jazdcom typickým pre Merkel. Ten je napodiv umiestnený na pravej strane, čo mi spočiatku dosť prekážalo. Po pár dňoch som si na opačné zapínanie zvykol, ale jeho zmysel mi stále uniká.

Obe bočné vrecká sa zatvárajú pomocou zvislých zipsov toho istého výrobcu s jazdcami osadenými dlhým gumovým pútkom, ktoré uľahčuje manipuláciu v rukaviciach. Sú umiestnené v takmer ideálnej výške a bez toho, aby narušovali dizajn bundy, ponúkajú priehrštiu úložného priestoru – ruku do nich napokon vsuniete skoro po lakeť. Každé z vreciek bez problémov pojme napríklad čiapku aj rukavice, objemný zväzok kľúčov alebo hrubý zápisník. Drobnosti a cennosti naopak uschováte do nenápadného vnútorného vrecka ukrytého v podšívke na ľavej strane bundy.

Manžety sú dostatočne priliehavé, takže vám nefúka do rukávov, a zároveň nie príliš tesné, aby na zápästie nepríjemne tlačili. Vzhľadom na strečové prevedenie sa pod ne navyše zmestia aj rozmerné taktické hodinky či fitness náramok. Obvod pása si zase ľahko nastavíte pomocou dvojkomorových brzdičiek na prevlečenom tkanive. 

Do dažďa aj mrazu

V bunde Boreas II som s batohom aj bez neho nachodil desiatky kilometrov a môžem potvrdiť informáciu výrobcu, že pri vhodnom vrstvení ide o model takmer do akéhokoľvek počasia. Pri mrazivých teplotách som si pod bundu navliekol termotričko TETRAO Achillea z merina a polypropylénu spolu s polyesterovou mikinou. A pri pohybe v náročnom teréne som sa netriasol ako osika, ani sa nepotil. Počas jesenného túlania za teplôt 5–8 °C sa osvedčila kombinácia Boreas II, obyčajného trička z umelého vlákna a tenšej mikiny. Lovecká bunda so cťou obstála aj za dažďa. Zúčastnil som sa totiž streleckého kurzu, pri ktorom začalo výdatne pršať - a aj keď som pod otvoreným nebom strávil asi dve hodiny, na podšívku nepresiakla jediná kvapka. Pri manipulácii s krátkou aj dlhou zbraňou som si zároveň overil, že bunda neprekáža ani pri tomto špecifickom druhu pohybu. Lovci ocenia tiež fakt, že Cordura skoro nešuští, takže napríklad pri skladaní guľovnice z ramena nevyplaší ani zver s citlivým sluchom.

Celkovo hodnotím výrobok značky Merkel Gear ako vysoko funkčný, ľahký a všestranný kúsok dobrodruhovho šatníka. Zatiaľ čo G-Loft sa vyrába v Rakúsku a návrh strihu pochádza z Nemecka, finálna bunda sa šije v Číne. Táto voľba umožnila znížiť cenu na prijateľnú úroveň, avšak kvalita našťastie neutrpela – nenašiel som jediný uvoľnený steh alebo vypáranú nitku. Starostlivosť o bundu, ktorú zoženiete vo veľkostiach S až 3XL, je jednoduchá: Perie sa na 30 ° C ideálne s miernejším odstreďovaním, schnúť by mala samovoľne na šnúre. Na bielenie aj žehlenie zabudnite, chemické čistenie by podľa výrobcu naopak prekážať nemalo.

Záverom si neodpustím malú perličku: Merkel na svojom webe tvrdí, že vďaka stlačiteľnosti výplne môžete bundu zbaliť tak, že ju celú napcháte do jedného z bočných vreciek. Neveril som, ale naozaj to ide! Boreas II sa teda hodí aj do evakuačnej batožiny, kde každý gram a centimeter hrá rolu.

Autor blogu: Miroslav Mašek, časopis Přežít

Túto kvalitnú bundu a mnoho ďalšieho nájdete na: MERKEL GEAR oblečenie