Merino vlna - zázrak z prírody

Už vás nebaví cítiť sa nepohodlne pri outdoorových aktivitách v dôsledku zmien teploty alebo vlhkého oblečenia? Merino vlna môže byť riešením, ktoré hľadáte. Merino je 100% prírodné vlákno bez syntetických prísad. Prírodné vlákna sú charakteristické tým, že sú vyrábané rastlinami (bavlna) alebo zvieratami (vlna), rastú spontánne, bez potreby ľudského zásahu. Merino sa získava zo špeciálne vyšľachtených oviec plemena merino.

Merino vlna hreje, aj keď je vlhká. Na rozdiel od syntetických materiálov si vlna zachováva svoje izolačné schopnosti, aj keď je vlhká. V skutočnosti dokáže udržať vlhkosť až do 35 % svojej vlastnej hmotnosti. Vlnené vlákna sú vynikajúce v zachytávaní telesného tepla a vytváraní drobných vzduchových bublín, ktoré fungujú ako tepelný izolant. To znamená, že aj vlhké vlnené oblečenie vás stále udrží v teple a suchu. Je preto výbornou voľbou pri aktívnom pohybe, keďže udržuje svojho nositeľa v suchu aj pri intenzívnejšej záťaži.

Máloktorý prírodný materiál má tak jedinečné vlastnosti ako merino vlna, ktorú na sebe nosia ovce pasúce sa v drsných podmienkach. Táto ovčia vlna sa nedá umelo vyrobiť ani ničím nahradiť, ale našťastie ju človek dokáže spracovať a využiť na výrobu prvotriedneho termo oblečenia. Merino vlna, resp. jej vlákna sú oveľa jemnejšie ako tradičná vlna. K jej prednostiam patrí schopnosť izolácie a zároveň priedušnosť. Vlnené prádlo je elastické a má vysokú schopnosť pohlcovať vlhkosť.

Okrem schopností zohrievať ľudské telo, dokáže vlnu merino človeka aj ochladzovať. Vlhkosť od tela odvádza v podobe pary, čo je rozdiel od syntetických materiálov, ktoré odvádzajú vlhkosť až po skvapalnení. Tričko vyrobené výlučne zo syntetiky človeka chladí a chová sa skôr ako igelit. Na rozdiel od toho, vlnená látka je stále výborne priedušná a keď je vlhká a človeka hreje. Priedušnosť je aj dôvodom, že termo prádlo z merino vlny nezapácha ani po opakovanom použití a prepotení. Je príjemné na telo, pretože neškriabe a dokonca eliminuje účinky UV žiarenia. Termo prádlo z merino vlny dáva človeku pocit, že na sebe nič nemá a zároveň pocit, že je stále v teple a suchu.

 Merino vlna je v porovnaní s bežnou vlnou veľmi mäkká a príjemná na dotyk, takže nie je problém nosiť ju priamo na pokožke. Preto sa často využíva ako materiál pre spodné vrstvy oblečenia ako sú tričká, spodné prádlo, ale aj doplnky ako nákrčníky či čiapky.

 

Tu sú výhody prečo si vybrať MERINO:

  • 100% prírodný materiál
  • Funguje ako tepelný izolant
  • Udržuje v suchu
  • Aj napriek hustej štruktúre dýcha
  • Neškriabe, je príjemná na dotyk
  • Hypoalergénna a antibakteriálna vlastnosť
  • Vhodná aj do tepla
  • Samočistiaca vlastnosť a jednoduchá údržba
  • Vodeodpudivosť
  • Elastickosť a pružnosť
  • UV ochrana
  • EKO - nezaťažuje životné prostredie
  • Ohňuvzdorná

 

Nevýhoda: Vlna merino je neobyčajne kvalitná, celý proces jej prípravy, od získania suroviny až po výrobu materiálu, je zvyčajne nákladnejší v porovnaní so syntetickými látkami, klasickou vlnou alebo bavlnou. Nie je teda čudné, že finálna cena trička alebo tiež bielizne merino sa môže líšiť od konkurencie.

Vďaka početným výhodám sa vlna merino dokonale osvedčuje pri výrobe outdoorového oblečenia. Stačí zopár minút intenzívneho pohybu, aby ste na vlastnej koži pocítili vysokú kvalitu tejto látky a presvedčili sa, že príroda je neprekonateľná. Neveľká hmotnosť látky, vysoká priedušnosť, účinná absorpcia vlhkosti, termoregulácia a odolnosť voči pachom sú vlastnosti, ktoré ocenia amatérski aj profesionálni športovci. Vlna oviec merino sa najčastejšie využíva pri produkcii tzv. druhej kože, ktorá pri pohybe na čerstvom vzduchu zohráva kľúčovú úlohu pri termoregulácii.

Kombinácia merino vlny a polypropylénu zaručuje dokonalú tepelnú pohodu. Oblečenie z tejto kombinácie materiálov vďaka polypropylénu absorbujú vlhkosť od tela veľmi rýchlo a prenášajú ju na povrch.  Kombinácia merino vlny a syntetických vlákien ponúka väčšiu elasticitu ako základná vrstva z čistej merino vlny. Vďaka tomu je nosenie priamo na tele pohodlnejšie a oblečenie je tiež odolnejšie voči opotrebovaniu. Preto sme do kolekcie Achillea použili aj polypropylén, ktorý je špecifický tým, že je ľahký, nenasakuje pot, rýchloschnúci, odolný voči plesniam, odolný, pevný, pružný, výborne izoluje, stálofarebný a jeho jedinou nevýhodou sú vyššia cena, málo farebných prevedení.

 

Starostlivosť o vlnu merino

Už dávno vieme, že pravidelná a správna údržba outdoorového oblečenia umožňuje maximálne predĺženie jeho životnosti a funkčnosti. Jednou z mnohých výhod vlny merino je jednoduchá starostlivosť o ňu. Tento materiál je charakteristický prirodzenými samoočistnými vlastnosťami a tiež antibakteriálnymi vlastnosťami, preto je dosť možné, že napriek častému používaniu ho budete musieť prať oveľa zriedkavejšie ako napr. obľúbenú bavlnu. Namiesto častého prania odevu z vlny merino je lepšie často ho vetrať.

  • Ako sa vlna perie?

Po každom nosení nechajte termo tričko z merino vlny vyvetrať na čerstvom vzduchu. Párkrát ste si tričko obliekli na turistiku a už ani intenzívne vetranie a prítomnosť lanolínu mu nepomáha?

Vyperte ho v chladnej, max 30 °C vode bez aviváže a nechajte ho voľne vyschnúť. Zápach zmizne. Na žehlenie zabudnite, inak stratí svoje prirodzené schopnosti. Vlákno natiahnete až o 30 % svojej dĺžky. Nebojte sa toho. Ono sa do svojej pôvodnej formy vráti.

Autor blogu: @petrrissa 

Celú ponuku termoprádla z Merino vlny nájdete tu: Termoprádlo TETRAO