Na konferenciu aj do hôr

Do terénu chodím s batohom alebo hrudnou taškou, avšak niekedy sa človek vydáva aj na dlhšie cesty autom či lietadlom a potrebuje iný typ príručnej batožiny. Pokiaľ vám podobne ako mne nesedia klasické kufre, môžete siahnuť po poľovníckom cestovnom modeli TETRAO Green.

Svojou konštrukciou stojí TETRAO Green na pomedzí športovej tašky a lodného vaku. Pri rozmeroch 53 x 25 x 30 cm sa môže pochváliť štyridsať litrovým objemom a už na prvý pohľad zaujme "prírodným" vzhľadom - vyrába sa totiž zo zelenej umelej kože, ktorá je doplnená hnedou nášivkou s logom TETRAO.

Dobre prístupné vrecká

Vďaka zamatovému povrchu je polyesterový materiál príjemný na dotyk, ale hlavne oceníte jeho hydrofóbnu úpravu a odolnosť voči oteru či pretrhnutiu. Aby ste sa nemuseli báť batožinu postaviť na mokrý alebo zašpinený povrch, má na dne priskrutkované štyri čierne plastové nôžky v tvare "klobúčikov", ktoré zároveň bránia nechcenému pohybu tašky napríklad v batožinovom priestore vášho automobilu.

Prístup do interiéru zaisťujú čierne zipsy japonskej značky YKK, preslávené svojou robustnosťou. Jazdce sú ochránené dlhým textilným pútkom, takže sa zipsami zvládnete manipulovať aj v rukaviciach. Do hlavného priestoru sa dostanete zhora – po rozopnutí zipsu stačí odklopiť vrchné veko. Na dne nájdete vyberateľnú obdĺžnikovú podložku s rozmermi 20 x 46 cm, ktorá sa vyrába z recyklovateľných materiálov a slúži ako výstuha menej zaplnenej batožiny. Dovnútra bez problémov naskladáte napríklad oblečenie na niekoľkodňový pobyt alebo guľovnicu rozloženú na hlaveň a pažbu, vrátane všetkého príslušenstva.

Na koncoch tašky sa nachádzajú ďalšie dve vrecká – jedno je plne uzavreté a opäť sa zapína zipsom, druhé pozostáva zo sieťoviny a slúži na uloženie menších predmetov, na ktoré potrebujete vidieť a mať ich po ruke. Vďaka lemom z elastickej gumy zo siete nič nevypadne a dostanete sa do nej počas sekundy jednoduchým vsunutím ruky. Posledné vrecko sa tiahne po celej dĺžke jedného z bokov tašky a ide o ideálne miesto na uloženie fľaše s pitím, vysielačky, náradia alebo napríklad nábojov.

Štýlový a praktický parťák

Na prenášanie vychytanej batožiny slúži dvojica nylonových madiel so šírkou 4 cm, ktorá sa dá suchým zipsom spojiť do jedinej, opatrenej polstrovanou rukoväťou z umelej kože. Ďalšou možnosťou je hodiť si TETRAO Green na rameno pomocou nastaviteľného popruhu, opäť doplneného o rozšírenú partiu, takže vás remeň nebude tlačiť ani rezať.

S poľovníckou taškou som absolvoval niekoľko dovoleniek i pracovných ciest a "prespávala" so mnou ako v hoteloch, tak pod širákom. Aj keď párkrát zmokla, uložené veci nenavlhli – napriek tomu ju odporúčam občas preventívne nastriekať impregnačným nanosprejom TETRAO, ktorý je určený pre textílie aj pravú a umelú kožu. Pred použitím nádobku asi 10 sekúnd pretrepte a potom ošetrovaný povrch zo vzdialenosti 15–20 cm nastriekajte, kým na pohľad nezvlhne. V ideálnom prípade by ste impregnáciu mali nechať vyschnúť 12–24 h, čím dosiahnete najdlhšiu ochranu. V núdzi môžete s TETRAO Green vyraziť na cesty už za 60 minút.

Spracovanie je kvalitné a doteraz som nezaznamenal jedinú odreninu, prešúchané miesto alebo roztrhnuté stehy. Vďaka prakticky členeným úložným priestorom rýchlo nájdete všetko, čo potrebujete bez toho, aby ste museli obsah vyskladať von. K mínusom radím len zbytočne subtílny zatvárací mechanizmus karabín ramenného popruhu, ktorý sa mi dvakrát nechtiac otvoril.

Hoci konštrukčne neprináša batožina od značky TETRAO vlastne nič prevratné, funguje spoľahlivo a jej vzhľad budí zaslúženú pozornosť. Stane sa štýlovým parťákom ako na medzinárodnej konferencii či veľtrhu, tak pri návšteve strelnice a pobytu na horskej chate. Ak toho so sebou na cesty vláčite viac, môžete zvoliť väčší variant poľovníckej tašky s rozmermi 70 x 30 x 35 cm a objemom 60 l, ktorý stojí o 20€ viac.

Autor blogu: Miroslav Mašek, časopis Přežít

Túto kvalitnú cestovnú tašku a mnoho ďalšieho nájdete na: Poľovnícke batohy TETRAO