Nohavice Merkel Gear - navrhnuté do nepohody

November vie potrápiť sychravým počasím a mrazy, aby druhý deň zavládlo teplo a slnečno. Človek potom bezradne stojí pred šatníkom, či už sa chystá do prírody, mesta či na strelniciu. Ako rozťať začarovaný kruh? Zaujímavé riešenie ponúkajú nohavice nemeckej značky Merkel Gear.

V Prežiť sme  predstavili nejedny nohavice pre dobrodruhov či strelca. V druhom prípade išlo o rôzne modely s priezviskom "taktické", a to vrátane džínsov. Aby som si doplnil celkový obraz o ponuke tohto druhu oblečenia na českom trhu, vyskúšal som jeden z modelov, ktorý bol vyvinutý hlavne pre lovca. Ale nielen pre nich. Merkel Gear HNTR Pants si môžete vziať pokojne do nákupného centra, bez toho aby ste budili dojem militantného čudáka. Skrátka a dobre, zaujímavá vychytávka pre umiernené priaznivcov "zelenej módy", a to vrátane prepperov.

Kvalitné vybavenie zostáva alfou a omegou pohodového dňa, výletu i lovu. Svoje o tom vie návrhári spoločnosti Merkel, inak známe poľovníckymi zbraňami s tradíciou dlhou vyše 120 rokov. Nemecká značka z Turínskeho Suhl je takisto dlhoročným výrobcom oblečenia pre Nimrodov, ktorí chcú splynúť s okolitou prírodou, ale pritom nevyzerať ako ostreľovači. Pri prezeraní firemného katalógu narazíte poväčšinou na blúzky, bundy, svetre alebo nohavice klasického dizajnu, ktorý vyznávajú aj naši poľovníci. Merkel sa ale nevyhýba ani novým trendom, kedy sa lovecká móda inšpiruje u nenápadného taktického vybavenia.

Dôkazom sú aj nohavice HNTR Pants pre letné obdobie.
Už na prvý pohľad pôsobí civilným a ľahším dojmom, než ťažké lovecké modely s vysokým pásom, zosilnenými kolenami a mohutnými vreckami - nehovoriac o vlnených či kožených nohaviciach tradičného tirolského štýlu.

Keď som si prvýkrát obliekal HNTR Pants, prekvapil ma na dotyk extra jemný materiál. Prečo sa Merkel vybral práve touto cestou? Tak po prvé - látka dobre dýcha, takže sa nezpotíte ani pri rýchlej chôdzi. Ja som si to overil pri teplotách od 10 po 25 stupňov. Či už patríte medzi lovca skutočné, alebo napríklad tých s fotoaparátom, nemusíte sa tu báť šušťania ani ďalších pazvukov, ktoré spoľahlivo odplašia divokú zver.

Mimoriadne tichý je tiež zips, ktorý pochádza od tradičného japonského výrobcu YKK. V nohaviciach sa tiež pohodlne cestuje alebo pracuje pri PC. Sú totiž mierne naberané v oblasti kolien, takže v nich môžete bez obáv drepovať, ale aj sedieť dlhé hodiny na lesnej kazateľnici, alebo kancelárskej stoličke. Nikde nič neťahá, ploché gombíky netlačia a pružný pás neškrtí, pretože obsahuje úzku gumu. Nohavice mi preto nepadali, ani keď som zabudol na opasok. Užívateľom s bruškom odporúčam nákup špeciálnych trakov, ktoré si pripnú pomocou dvojice gombíkov.

Všetko pekne pri ruke

HNTR Pants síce nemajú vysoký pás, samozrejme však nejde o nejaké módne "bokovky", ktoré by odhaľovali obličky. Pánov určite poteší aj systém zapínania rázporku na dva gombíky, čo uľahčuje vykonanie malej potreby - aby nehrozilo, že nohavice ovešané vybavením zídu z pásu. Samostatnú kapitolu predstavujú vrecká. Návrhári s nimi naozaj nešetrili, takže ich máte k dispozícii hneď šesť. Jedno bočné na ľavej nohavici sa uzatvára pomocou krátkej klopy s všitým magnetom. Dovnútra sa pohodlne dostanete aj v rukaviciach a pri akcii nemusíte myslieť na (ne) uzavretý zips. Priedušná tkanina je ideálny pre letné mesiace, ale používatelia s náchylnosťou k prehrievaniu ju ocenia po väčšinu roka. Strih pása, bedier i nohavíc vrátane oblasti kolien zodpovedá nohaviciam pre outdoor.

Ďalej nájdete dvojicu klasických predných vreciek pri páse - ich vnútornú stielku tvorí elastický úplet, navyše sú pomerne hlboké. V teréne nešustí a pojmú pokojne aj niekoľko pištoľových zásobníkov, alebo každá jeden do AR-15. Ďalšie vrecko na zips nájdete aj na zadku - hodí sa hlavne pre doklady. Potom sú tu aj dva nenápadné prestrihy na zadnej strane pravej nohavice, ktoré mi poslúžili pre prenášanie mobilu a EDC zatvárací nožík. Jednoduché, ale praktické!

Hlavne nenápadne

Suma sumárum: Merkel Gear HNTR Pants mi robili spoločnosť približne 14 dní. Za tú dobu sa potvrdilo, že viacúčelové funkčné oblečenie môže ctiť lovecký štýl i najmodernejšie trendy. Z drobností a vychytávok mi asi najviac padlo do oka stehenné vrecko, v ktoro, som striedavo prenášal peňaženku, baterky do foťáku, strelivo, kľúče i rôzne nabíjačky. Na rozdiel od rozmerných "cargo" vreciek používaných na vojenských maskáčoch sa tu nič nepohybuje ani necinká.

Civilnějšiemu poňatiu nohavíc zodpovedá aj užší strih a decentne vyvedené logo na klope, ktoré zbytočne nepúta pozornosť okoloidúcich. Preto som si Merkel brával do práce, keď ma čakala popoludňajšie návšteva strelnice. Napriek tomu, že je tento model určený pre letné obdobie, garantujem, že horkokrevnějším užívateľom vydržia hlboko do jesene (ak nie teplejšie zimy). Pridám ešte malý tip ohľadom výberu ideálnej veľkosti: ak chcete HNTR Pants nosiť častejšie po meste, skúste si aj o číslo menšie. Látka trochu povolí a vy získate viacúčelové nohavice pre dni pohody i krízy.

To by snáď ani nebol Merkel, keby k svojim nohaviciam neponúkal štýlové funkčné doplnky. Presne to sa týka aj opasku s názvom ILEX, ktorý je vyrobený z odolnej hustej polyamidovej tkaniny s dobre zatavenými koncami, takže sa nestrapkajú. Robustný popruh je jemný na dotyk, nepúšťa vlákna a navyše ho v núdzi využijete aj k ďalším činnostiam - tak napríklad ťahanie kusov dreva, ulovenej zveri, zastavenie krvácania alebo výrobe dlahy. K jeho zopnutie v nohaviciach slúži dvojpřezka, ktorú remeň esovito prevlečiete a všetko potom dotiahnete. Vďaka tupým zúbkom na vnútornej strane jedného z kovových ok nedochádza k samovoľnému povoľovanie, avšak tieto mohutné diely sú možno až zbytočne ťažké. Dodám, že ILEX zoženiete v dvoch veľkostiach - a samozrejme ho môžete ďalej skrátiť podľa potreby.

Autor recenzie: Viktor Grossman - časopis Prežiť

Nohavice Merkel Gear nájdete tu: Nohavice Merkel Gear