Podávače krmiva Eurohunt - ako vlastne fungujú?

Poľovníčka Petra, ktorú poznáte pod prezývkou @petrrissa, si pre vás pripravila recenziu na automatické podávače krmiva, hovorovo sypače, od firmy EUROHUNT. Pre Petru sú podávače krmiva jedny z top poľovníckych zariadení, ktoré používajú už niekoľko rokov a teda ich majú aj rokmi rôzne vylepšené. Momentálne používa automatický podávač krmiva Eurohunt digitálny 6V.

Sypač je podľa nej úžasná vec. Máte zabezpečené pravidelné kŕmenie v presne stanovenej dávke a nemusíte na krmovisko stále chodiť. Rovnako máte krmivo v suchu, čiže sa Vám neznehodnotí vplyvom počasia, a navyše neleží na zemi, čím tiež predídete k znehodnoteniu krmiva, prípadným vznikom plesní či baktérií. Okrem toho, pomocou kŕmnych automatov dokážeme účinne realizovať odvádzacie prikrmovanie raticovej zveri, a tým zamedziť škodám na lesných porastoch a poľnohospodárskych kultúrach. Zver sa naučí na pravidelné miesto, nachováte aj vtáctvo a dá sa použiť nielen v lese ale aj pri chove domácich zvierat, či rýb.

U sypačov sú pre ňu rozhodujúce dve veci – dlhá výdrž batérie a široký rozptyl rozhadzovania krmiva (čo najdlhšie zdržanie zveri pri zbieraní). Sypač si dokáže človek vytvoriť takmer z čohokoľvek, zo začiatku vám postačí aj sud, ktorý môžete vytiahnuť na strom. Avšak takéto sudy sú ľahko ukradnuteľné, vie ich zničiť napr. medveď alebo ich vie znehodnotiť aj počasie. Máte na výber zakúpiť si kŕmny bubon k sypaču alebo si niečo vlastnoručne vyrobiť, napr. zo starého sila z družstva. „Na super revír vôbec nepotrebujete milióny, stačí zdravý sedliacky rozum“ dodáva Peťa. Stačí obehnúť zberné suroviny a nájsť hocičo, čo by úlohu zásobníka splnilo. Napr. aj starý bojler.

Časté otázky, ktoré ľudia kladú, sú napr. ako zabezpečiť sypač pred krádežou. Petra si dala pozvárať okolo sypačov ochranné kovové klietky, ktoré uzamyká zámkom. Síce pred niekoľkými rokmi u nich na „Maďaroch“ ani nepočuli o medveďoch, zábery z fotopasce okolo sypačov udávajú, že si zo sypačov urobili aj u nich zábavu. Na sypači si môžete nastaviť 6 programov sypania v dĺžke od 10 do 60 sekúnd. Petra máva v letnom čase dve sypania po 20 sekúnd, ráno o 5:00 a večer o 20:30.

Pri nastavovaní toho správneho režimu máte možnosť funkcie testu, aby ste si vedeli skontrolovať, či sypač sype dostatočne a správne. Do sypača idú 6V batérie. V lete vám batérie vydržia 5 mesiacov, v zime tak 3. Baterky Petra dobíja klasicky na nabíjačke. Pozor. Do sypačov dáva iba prvotriednu kukuricu. Pretože ak v nej bude pomiešaný odpad, napr. zo šúľkov a pod, môže sa vám v ústí nazbierať a tak ho zapchať . V opačnom prípade budete musieť pravidelne sypač čistiť, čo nie je moc pohodlné.


Petra odporúča dávať sypače na kľudné a prístupné miesta pre ich dopĺňanie. Keď bude v ich blízkosti navyše bahnisko, soľník alebo dokonca aj senník, vytvoríte tak skvelé kľudné miesto pre zver, ktorá nebude mať dôvod z neho odísť. Zásobníky buď plní ručne, vedrami, alebo občas sa pritrafí aj pomoc ťažšej techniky.

Sypač má krycie krídelká, pre zabezpečenie pred vtáctvom. Jeho montáž je úplne jednoduchá, vrch pripevníte 4 šróbami, a potom stroj už len na to jednoducho pripnete dvomi bočnými skrutkami. Rozmery tohto modelu sú 22,5 x 14,5 x 14,5 cm. Hmotnosť je 1,81 kg. Veľa otázok prišlo aj z hľadiska toho, ako zver reaguje na zvuk sypania. Petra dopĺňa ,,Zver si na to úplne zvykne, keď pochopí, čo to je, čakajú tam už 10 minút pred spustením sypania, a potom sa o krmivo doslova bijú.

Sypače nepoužíva, aby na nich lovila, je podľa nej samozrejmé, že zver si musí k tomuto miestu vytvoriť dôveru a brať dané miesto ako bezpečné. U nich v revíri je už zver naučená, do niekoľkých minút ako započuje sypanie, sa zhlukne z celého okolia. Dodáva, že pokiaľ však budete na takýchto miestach loviť, zver v nich stratí dôveru. ,,To však neplatí pre prasiatka, tieto prídu skoro vždy“. Aj v tomto prípade je dobrý rozptyl, nakoľko drobnú kukuricu musia hľadať a tým sa zároveň aj zabavia.

V našom sortimente ponúkame aj sypače so zabezpečením. Dajú sa kúpiť aj dokonca také, ktoré sú na solárny panel, pre ešte dlhšiu výdrž. Tiež sú dobrým riešením v časoch, kedy je povolené len určité množstvo krmiva na vnadenie.

Podávače krmiva nájdete tu: Podávače krmiva