Ako nastaviť fotopascu?

Fotopasce poskytujú presný a detailný záznam pohybu zveri, vtáctva či rastu rastlín. Žiadny poľovník ani iný milovník prírody sa bez nich nezaobíde. Využitie a špecifiká fotopascí sú iné ako pri štandardných kamerách. Viete, ktoré technické parametre si musíte všímať pred ich prvým nastavením?

Ešte pred prvým použitím fotopasce vám rozhodne odporúčame, prečítať si návod, ktorý bol k fotopasci pribalený. Dozviete sa tam všetko potrebné - od funkcionality jednotlivých tlačidiel až po možnosti, ktoré môžete na fotopasci nastaviť.

Výhody fotopascí

1. Fotopasce predstavujú pokrokovú technológiu v rámci kamerového sortimentu, sú využiteľné cez deň, v noci a bez obsluhy.

2. výdrž sa v pohotovostnom režime prepočítava na 3, 6 a viac mesiacov.

3. Fungujú aj v náročných a extrémnych vonkajších podmienkach (mráz, vietor, dážď), disponujú vlastným zdrojom a majú nízku spotrebu energie. 

4. Nahrávanie prebieha v rámci vlastnej internej pamäte.

5. Jednoduché spustenie a prepínanie medzi režimom foto/ video vo vopred nastavenom časovom intervale.

Kritériá výberu fotopasce 

Zamerajte sa na technické špecifikácie fotopasce:

  • kompaktné rozmery,
  • maskovanie v prírode v každom ročnom období,
  • možnosť Full HD rozlíšenia,
  • aspoň 16 GB pamäťová karta a
  • veľmi rýchle spustenie  - nesmie byť dlhšie než 1,2 sekundy.

TIP: Pre jednoduché umiestnenie a rýchlu obsluhu vám odporúčame vybrať fotopascu s rozmermi max. 15x10x6 cm. V praxi sa vám môžu osvedčiť aj menšie fotopasce. Nemenej dôležitá je odolnosť voči extrémnym teplotám (-15 až +60 °C). Viac o tom, čo treba zohľadniť pri výbere fotopasce sa dozviete v blogu: Ako vybrať fotopascu.

Jedno nabitie = niekoľkomesačná výdrž

Myslite na to, že v pohotovostnom režime musí fotopasca v prírode zvládnuť monitoring zveri aj počas niekoľkých mesiacov. Osem alkalických batérií zabezpečí snímanie zvierat po dobu 2 a viac mesiacov.

Ostré nočné zábery sú samozrejmosťou

Nočné zábery bývajú zhotovené pomocou infračervených diód s dosahom 15-20 m. Záznam a spustenie činností závisí aj od vopred nastavených prírodných zmien (fázy mesiaca, vegetácia, rast kvetov či uhniezdenie vtákov). Stretnete sa aj so zábermi "v planom poplachu" - tie budete musieť pretriediť.

Postup nastavenia fotopasce

Prvým krokom nastavenia fotopasce je zistenie množstva nastavovacích tlačidiel a definovanie, ktorým tlačidlom sa dostanete do hlavného menu.

1. Po vložení batérie, SD karty a kontroly jej aktivácie prepínajte polohy z OFF na TEST.

2. Zvoľte jazyk a základné časové a dátumové údaje.

3. Prejdite do nastavení SMTP/ MMS. Niektoré fotopasce disponujú 4G modulom na zasielanie sms alebo mailov.

4. Overte správnosť údajov a vyberte si požadovaný REŽIM (foto a následne video/ výlučne foto/ výlučne video/ foto + video).

Frekvencia 3 snímok

Ak chcete pri monitoringu získať kvalitnú foto sériu, zvoľte si sekvenciu 3 snímok po sebe. Výhodou je snímanie pri zaznamenaní pohybu, pri zmene alebo pri nečakanom útoku.

V prípade videa vám neodporúčame nastaviť dlhšiu video sekvenciu ako na 1 minútu (batéria sa bude vybíjať rýchlejšie).

Nastavenie PIR intervalu 

PIR interval - oneskorenie medzi jednotlivými snímkami - nenastavujte na kratší čas než 1 minútu. Dbajte na to pri fotopasciach so 4G modulom, keďže samotné odosielanie záberov trvá zvyčajne dlhšie.

PIR 1 min znamená, že po vyhotovení snímok podľa vášho nastavenia sa fotopasca vypne na 1 minútu. Následne začne vyhotovovať ďalšie snímky (ak zaznamená pohyb).

Aktivácia fotopasce 

Fotopascu aktivujete prepínaním z polohy TEST do OFF a následne do ON režimu. Vždy počkajte na "rozblikanie" diód.

Fotopasca bude úspešne aktivovaná, ak (zväčša) päťkrát zažiari biele LED svetlo (v manuáli môže byť uvedené inak).

Prehliadanie snímok 

Zachytené zábery si môžete prezrieť buď priamo na monitore fotopasce, na počítači, mobile alebo ako z bežného fotoaparátu.

Kvalita závisí aj od umiestnenia

Nastavenie fotopasce a kvalita záberov sa odráža od revíru (finálneho umiestnenia). Myslite na to, aby ste svojou fotopascou nenarúšali prirodzenú lesnú faunu a flóru (vtáčie hniezda alebo iné úkryty zveri). Môžete ju umiestniť na plot, strom alebo aj stĺp.

Formátovanie SD karty

Po každej výmene pamäťovej karty vo fotopasci je vhodné pamäťovú kartu pre správne fungovanie naformátovať. Vždy sa však uistite, že to robíte až s vymenenou SD kartou, inak by ste prišli o všetky predošlé záznamy.

Výrobné nastavenia

Ak by ste náhodou niečo nastavili nesprávne a nevedeli si s tým poradiť, pomocou tejto funkcie viete fotopascu resetovať späť do výrobných nastavení. Všetky nastavenia sa tak vrátia do stavu, ako keď ste fotopascu vybalili zo škatule.

Vsaďte na kvalitný výber

Dlhú životnosť fotopasce vám zabezpečí aj správny výber. Zamerajte sa na parametre, špecifikácie a podmienky, v ktorých bude vaša fotopasca využívaná.