Nôž s vôňou lišajníka

Ostrý nôž patrí k najdôležitejším lovcovým pomocníkom. Väčšinou slúži v úlohe nástroja pri spracovaní zveriny, ale keď v teréne trávite viac dní, uplatní sa aj pri príprave dreva na oheň a počas varenia. A výnimočne príde vhod aj ako zbraň na dorážanie zveri alebo ochrane pred útokom šelmy, diviaka či pytliaka. Nech už svoj nôž používate akokoľvek, malo by ísť o pevný kúsok, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Ako si s takou výzvou poradil slovenský nôž TETRAO Bacidia?

Značka TETRAO ponúka nimrodom fotopasce, obuv, batožinu alebo ďalekohľady, ale aj štýlové doplnky od peňaženiek po šperky. Tieto produkty si necháva vyrábať u preverených dodávateľov z rôznych kútov Európy, pričom si vyberá firmy s priaznivým pomerom kvality a ceny. V minulom roku rozšíril ponuku niekoľko desať nožov, ktoré trenčianski špecialisti navrhujú v spolupráci s talianskymi nožiarmi a na Apeninskom polostrove sa ostré nástroje aj vyrábajú. Vybavenie TETRAO obvykle nesie latinské mená rastlín alebo zvierat a ani nože nie sú výnimkou – všetky modely sa honosia názvom niektorých húb. Ak vám slovo Bacidia nič nehovorí, vedzte, že ide o rod lykožrútotovrných húb, ktorý sa vyskytuje aj v slovenskej prírode.

"Jedovatá" čepeľ

Bacidia zaujme nekompromisným dizajnom, ktorý v sebe spája dôraz na funkčnosť aj atraktívny vzhľad. Ďalšie plusové body u mňa, nôž získal konštrukciou fulltang z jediného kusu ocele, kedy rukoväť pozostáva z rúčok priskrutkovaných ku kovu. Takto zostavený nástroj vydrží aj hrubé zaobchádzanie a je odolnejší ako modely s tŕňom zapusteným do rukoväte. Na dĺžku meria Bacidia 23 cm a jej čepeľ má 10,7 cm, čo nôž – spolu s hmotnosťou 190 g – radí medzi stredne veľké modely. To v praxi znamená, že nôž zvládne drvivú väčšinu úkonov bez toho, aby vás v teréne zbytočne zaťažil alebo prekážal.

Základným materiálom sa stala oceľ N690 o tvrdosti 60 HRC, ktorú 17% podiel chrómu spoľahlivo radí medzi nerezovky. K jej charakteristikám patrí aj vysoký obsah uhlíka a prímes kobaltu. Táto kombinácia dodáva ocele vyrábanej rakúskou spoločnosťou Böhler takmer ideálny pomer pružnosti a tvrdosti, takže sa ostrie môže pochváliť odolnosťou aj dlhou trvanlivosťou.

"Jedovatý" tvar čepele zahŕňa prvky typu straight back s prehnutým ostrím a rovným chrbtom, avšak prispôsobené tak, aby ste s Bacidiou mohli vyvíjať rôzny tlak bez zbytočnej únavy. Ak potrebujete pritlačiť, stačí posunúť palec na atypicky tvarované vybranie chrbta, o ktoré sa prst pohodlne zaprie a razom pôsobíte intenzívnejšie na špici noža. Čepeľ sa hodí na kosenie aj porciovanie – chrbát s hrúbkou 4 mm umožňuje užívateľovi dobre viesť nôž a sústrediť silu, zaguľatené ostrie s výrazným bruškom výborne krája.

Koreň chrbta dostal 4 cm zúbkovanú partiu, ktorá je dostatočne výrazná, aby poskytla palcu pevnú oporu aj pri náročnejšej práci. A bez nevhodne ostrých zúbkov, ktoré by na koži vytvárali nepríjemné otlaky. Choil má polkvapkovitý tvar s najhlbšou partiou na konci ostria, vďaka čomu sa Bacidia bude ľahšie brúsiť až ku koreňu čepele. Saténová povrchová úprava bráni vzniku nežiaducich odleskov, ktoré by vás pri čakanej mohli prezradiť.

Dobre sedí v ruke

Rúčky sú vyrobené z materiálu G-10 alebo laminátu zo sklenených vlákien, ktorý vzniká spojením niekoľkých vrstiev namočených v epoxidovej živici a následným lisovaním za vysokého tlaku a teploty. Ich čiernozelená farba sa podobá armádnej olivovej a ladí k loveckému štýlu – vzhľadom na absenciu reflexných prvkov si musíte dať pozor len na to, kam Bacidiu v tráve alebo hrabanke odkladáte. Na prvý pohľad pôsobia drážky predimenzovaným dojmom, pretože každá dosahuje hrúbku 7 mm a celý nôž tak má v najširšom mieste 18 mm. Napriek tomu Bacidia práve vďaka nim sadne prirodzene do ruky, G-10 navyše ani v mrazivom počasí nechladí. Drážky na bokoch rúčkach sú tak akurát hrubé, aby netlačili a prispeli k istému úchopu.

Čo sa týka tvarovania rukoväte, mám najradšej modely bez výrazných ergonomických priehlbín pre prsty. Takýto dizajn totiž len málokomu sadne presne a pri každom pohybe s nožom aj tak potrebujete trochu iný úchop. Bacidia má podobné vybranie iba pre ukazovák a je poňaté tak veľkoryso, aby sa doň vošiel aj prst mohutnejšej ruky. Pretiahnutie tohto oblúka až do hmoty čepele (navyše nadväzujúcej na spomínaný choil) bráni nechcenému skĺznutiu ukazováka na ostrie.

Zvyšok spodnej časti rukoväte je navrhnutý v tvare mierne zvlneného a dlhého písmena S, na ktoré sa ostatné prsty pohodlne poskladajú. Chrbát rukoväte smerom od čepele pozvoľna klesá a príjemne tak kopíruje vnútro dlane. Za mňa palec hore - rukami mi prešli už desiatky nožov a Bacidia patrí k tým, ktoré sa mi hneď na prvýkrát držali najlepšie. Oceňujem aj precízne zlícovanie rúčok s oceľou alebo použitie matne čiernych inbusových skrutiek so zapustenými hlavami. Za príjemný bonus považujem hranatú úderovú plochu na konci rukoväte. Ak preferujete nože opatrené pútkom z paracordu alebo koženého remienka, príde vám u Bacidie vhod otvor s priemerom 5 mm.

V samosvornom puzdre

Svoj nôž dostanete v kydexovom puzdre so starostlivo zlícovanými polovicami, na ktorých prechode nenájdete žiadne ostré hrany. Štvoricou skrutiek k nemu výrobca prichytil dve čierne kožené pútka s priemerom 1,5 cm, s pomocou ktorých si puzdro zavesíte na ľubovoľný opasok až do hrúbky 5 cm. Ľaváci ocenia možnosť očka premiestniť na druhú stranu "futrálu" – stačí krížový skrutkovač a chvíľka trpezlivosti.

Puzdro je samosvorné a čepeľ sa v ňom zaistí s uspokojivým cvaknutím, nôž drží vo vnútri pevne a nehrozí jeho strata ani v náročnejšom teréne. Kožený záves dodáva nožu bushcraftový nádych, avšak tento typ uchytenia znemožňuje horizontálne nosenie na opasku a nie je kompatibilný ani s MOLLE väzbou. Na puzdre nie je rozšírená plôška, o ktorú by ste si opreli palec pre ľahšie vytiahnutie noža. Našťastie nejde o veľký problém – skrátka ho zaprite o hranu "futrálu". Značka naopak nezabudla na otvor v spodnej časti puzdra, ktorým pri daždi odteká voda von.

Musím priznať, že sa mi Bacidia už na prvý pohľad zapáčila, a bol som zvedavý, ako si poradí. Potvrdilo sa, že na opasku nezavadzia ani pri mnohokilometrovom putovaní a v ruke sedí ako pribitá, čo prispieva k bezpečnosti aj komfortu práce. Najprv som ju v lese vyskúšal pri klasických táborníckych úkonoch. Vďaka ostrej čepeli a stabilnému úchopu bolo vytvorenie stanových kolíkov alebo špicatých ražňov na opekanie, dielom hotovým za pár minút. Pri týchto činnostiach som si znova uvedomil výhody atypického tvaru čepele. Zo začiatku potrebujete z guľatiny odkrajovať veľké kusy materiálu a pracovať skôr nahrubo, najmä u tenkých hrotov však musí nasledovať jemné vedenie noža, aby ste skoro hotovú špicu nezlomili. Bruško čepele aj vybranie na jej chrbte umožňujú precízne dávkovanie sily a dokážete s nimi presne určovať, ktorá časť ostria sa má do dreva "zahryznúť". Podobne dobre si Bacidia viedla pri príprave triesok na rozloženie ohňa ako aj pri škrabaní brezovej kôry na ten istý účel.

Univerzálny pracant

Fulltangové prevedenie mi umožnilo vyskúšať aj náročnejšie úkony ako vyškrabávanie materiálu zo spráchniveného pňa, v spolupráci so skladacou rámovou pílkou Gerber Freescape Camp Saw som so slovenským nožom vydobyl z koreňa padlej borovice, či pňa, tiež voňavú smolničku. Vzhľadom na svoju robustnosť by Bacidia zvládla aj kontroverzný batoning, avšak na prípravu polien radšej používam sekeru a zbytočne si neopotrebovávam čepeľ noža.

Priamo v lese aj v kuchyni som nechal Bacidiu vyšantiť pri príprave pokrmov. Najskôr ju čakalo niekoľko kilogramov červenej repy zo záhrady – od olúpania až po nakrájanie na kocky, z ktorých som potom varil polievku. Nasledovalo odblanenie kilogramu falošnej sviečkovej a jej nakrájanie na steakové plátky. Čepeľ prechádzala surovinami ako povestným maslom a jej tvar mi umožňoval využiť na prácu celú dĺžku ostria, čo nedokážu ani niektoré kuchynské nože. Hračkou bolo pre slovenský nôž tiež krájanie salám, syrov, zeleniny alebo oddeľovanie vareného mäsa od kostí.

Nakoniec som si overil použiteľnosť úderovej plochy. Navliekol som taktické rukavice a po dohovore s majiteľom vrakoviska dvoma ranami rozbil bočné sklo vyradeného vozidla. A to napriek tomu, že úderovú plochu nezakončuje kužeľovitý hrot typický pre záchranárske nože. "Kladivko" príde vhod aj v prírode – mne sa osvedčilo napríklad pri lúskaní vlašských orechov.

Počas mesiaca nosenia som si Bacidiu obľúbil a našiel som na nej len drobné chybičky. Pri pohybe a práci v teréne si musíte veľakrát sadnúť na zadok, kľaknúť si a podobne. Puzdro nie je prehnane rozmerné, aby vám pritom na opasku prekážalo, avšak boky kožených závesov sa už po niekoľkých týždňoch začnú odierať. Pretrhnutiu nehrozí, ale dizajn utrpí. Pokiaľ by to poľovník nerozdýchal, môže si závesy nahradiť inými. Trochu ma tiež mrzí, že na batoh uchytíte Bacidiu len improvizovane - prevlečením závesov cez kompresný alebo hrudný popruh.

Nôž od TETRAA hodnotím ako užitočný nástroj, ktorý nielen zvládne bežné úkony pri love, ale dobre poslúži aj ako survivalový nôž pri prekonávaní krízových situácií alebo v úlohe outdoorového noža počas táborenia a bushcraftu. Napriek intenzívnemu použitiu sa na ostrie aj bokoch saténovej čepele objavili len bežné stopy opotrebenia bez vplyvu na funkčnosť. Chcete univerzálneho ostrého parťáka, ktorý vydrží roky? Práve ste ho našli.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Tento kvalitný nôž a mnoho ďalšieho nájdete na: Nože TETRAO