Štíhly elegán do lesa aj kancelárie

Názov slovenskej značky TETRAO znamená v latinčine "tetrov" – nákupom každého výrobku totiž prispejete k ochrane ohrozeného operenca. Už skôr som mal možnosť vyskúšať niekoľko čepelí tohto výrobcu a zaujímalo ma, či sa nezabudlo aj na nejaký ten luxusný kúsok. A nebol som sklamaný, pretože zatváracia Imleria sa právom radí medzi prémiové modely.

Všetky nože TETRAO nesú latinské názvy druhov húb a tentoraz padla voľba na hríb hnedý, ľudovo označovaný tiež suchohríb. Zatiaľ čo niektoré modely sú poňaté ako rýdzi pracanti, v prípade Imlerie dostanete do ruky skutočne elegantný zatvárač. Slováci sa totiž spojili s talianskym rodinným nožiarstvom Maserin, ktoré spolupracuje s renomovaným návrhárom Attiliom Morottim (*pozri Nezdolný dobrodruh). Slovo dalo slovo a výsledkom je práve Imleria, do ktorej Morotti vtelil svoje predstavy o funkčnom a zároveň atraktívnom spoločníkovi moderného muža.

Z prémiových materiálov

Nôž zaujme už balením – dostanete ho v darčekovej krabičke z matne čierneho kartónu spolu s puzdrom a dvoma náhradnými skrutkami. Sú rovnakého typu ako tie, ktoré držia črienky na vložkách, a prídu teda vhod v prípade ich straty alebo poškodenia. Hneď po vybratí z obalu si všimnete jednoduchý dizajn noža bez zbytočných ozdobných prvkov. Zapáčila sa mi najmä ľahko prehnutá krivka rukoväte, na ktorú čepeľ po otvorení nadväzuje v rovnakom uhle. Výsledkom sú nebývalo vyrovnané proporcie, kompaktný výzor celého noža aj príjemný úchop. Hoci môže Imleria na niekoho pôsobiť subtílnym dojmom, v skutočnosti sadne aj do mohutnejšej dlane – rukoväť má dĺžku 12 cm a v strede je jej výška asi 2,1 cm.

Napriek absencii zdrsnených plôch nekĺžu črienky z ruky a k telu noža fixuje každú z nich trojica spomínaných skrutiek, ktorých hlavičky remeselníci starostlivo zapustili. Ako materiál streniek zvolil Morotti drevo stabilizovaného dubového nádoru namoreného v dizajne Blue Burl: atraktívne zmesi modrých odtieňov s červenými prvkami. To je pre poľovný nástroj dosť nezvyčajná kombinácia, ale farby vás vďaka decentnému prevedeniu v prírode určite nedemaskujú.

Štíhly zatvárač dostal do vienka 100 mm čepeľ s jedovatou špicou, klinovým výbrusom a drobnou fazetkou. Vyrába sa z nerezovej ocele W.4116 a za túto voľbu môžem TETRAO len pochváliť. Ide totiž o kvalitnú nemeckú jemnozrnnú oceľ, ktorú nožiari niekedy prezývajú "solingenská." Vyznačuje sa veľkou pevnosťou, dobrou odolnosťou proti opotrebeniu aj odolnosťou voči korózii. Za svoje vlastnosti vďačí vysokému podielu chrómu (14 až 15 %) a prímesi molybdénu (0,5 až 0,8 %) aj vanádu (0,1 až 0,2 %). Nie náhodou ide o materiál častý pri lepších kuchynských nožoch alebo lekárskych nástrojoch.

Pekný aj praktický

Drobný choil nenarušuje línie Imlerie, napriek tomu zjednoduší brúsenie bez rizika poškriabania čriev. Vďaka saténovej povrchovej úprave nevytvára čepeľ nežiaduce odlesky a vzhľadovo sa hodí k matným rúčkam. Na ľavej strane nájdete pri jej koreni logo TETRAO, sprava zostala bez označenia. V snahe o zachovanie čistého vzhľadu rezignovali autori na vizuálne výrazné prvky otvárania čepele: otvor pre palec, flipper alebo kolíček priskrutkovaný k jej boku by ste hľadali márne. Napriek tomu sa Imleria dá otvoriť jednou rukou, a to vďaka takzvanému frontu flippera. Táto páčka je spolu s čepeľou vyrobená z jediného kusu a nachádza sa pri koreni chrbta. Ľudia zvyknutí na klasické mechanizmy si na toto riešenie budem chvíľu zvykať, ale čoskoro prejde do krvi.

Jednoručné otváranie oceníte pri čakanej na posede, ale aj počas rybolovu alebo napríklad v kancelárii. Skrátka zakaždým, keď v jednej dlani trieme podberák, kľúč pre montáž puškohľadu či dosky s poznámkami. Čepeľ kladie pri vyklápaní presne taký odpor, aby sa neotvárala samovoľne, ale tiež na ňu nemusíte tlačiť prehnanou silou. Po opísaní celého oblúka zapadne do pracovnej polohy s decentným cvaknutím, ktorého zvuk je ľahko návykový – pristihol som sa, že sa občas so zatváraním a otváraním Imlerie hrám len preto, aby ho znova počul. Nechcenému zatvoreniu noža bráni klasická poistka typu linerlock. Pôsobí síce trochu tenkým dojmom, ale funguje spoľahlivo a ľahko ju nahmatnete aj po tme.

Minimalistická hmotnosť iba 90 g predurčuje Imlerii na každodenné nosenie v kapse košele či nohavíc, batohu alebo tašky na notebook. Na tento účel bohužiaľ postráda akýkoľvek prvok na zavesenie na lem vrecka – štýl mal prednosť pred praktickosťou a zatváraču chýba ako obvyklá spona, tak očko na prevlečenie paracordu či koženého remienka. Buď ho teda budete musieť z vreciek trochu ťažko ťahať, alebo ho uložíte do spomínaného puzdra obličkovitého tvaru. To sa dizajnérom podarilo a biele stehovanie pekne kontrastuje s umelou čiernou eko kožou, ktorá zároveň príjemne vonia. Osobne si však nie som istý, či zvolený materiál dlhšiu dobu vydrží každodenné používanie. S intenzívnym zaobchádzaním by si zrejme lepšie poradila pravá koža, navyše pekný "futrálik" nedostal pútko na uchytenie na opasok.

Pre jemnú aj hrubú prácu

A ako sa elegantný dlháň osvedčil v praxi? Predovšetkým musím povedať, že je naozaj precízne spracovaný – robotníci starostlivo zlícovali črienky s telom tak, aby nikde nič netlačilo ani neprečnievalo, hlavičky skrutiek netlačia do dlane a Imleria sa ľahko zatvára aj otvára. Niektorí používatelia sa sťažujú na príliš ostré hrany čriev, ktoré im prekážajú pri dlhšej a hrubšej práci – napríklad pri príprave konárikom na oheň alebo sťahovanie úlovku. Ja som vyskúšal slovensko-taliansky nôž najmä pri prvej spomínanej úlohe a otlaky som nezaznamenal. Nehľadiac na to, že také úkony by som pokiaľ možno zveril skôr pevnému nožu, ktorý do lesa nosím ako primárny ostrý nástroj, zatiaľ čo zatvárač zohráva úlohu zálohy.

Voči kvalite továrenského brúsenia nemôžem povedať ani slovo – majstri z Apeninského polostrova vytvorili ukážkové ostrie a zakalili oceľ na tvrdosť 57 HRC. Výsledkom je čepeľ s až prekvapivou schopnosťou dlho držať ostrie, ktorú zároveň bez väčších problémov nabrúsite pomocou kameňov a oleja. Tvar predurčuje čepeľ okrem krájania aj na bodanie, pričom jej dĺžka umožňuje majiteľovi využiť Imleriu na mnohé úkony. V kuchyni si nemecká oceľ poradila s údeninami rôznej tvrdosti, pečivom aj mäkkými paradajkami. Dlhými ťahmi som naporcioval všetky tieto suroviny na tenké plátky bez toho, aby som sa musel príliš sústrediť – čepeľ s tenkým prierezom tomu vyložene napomáha. Aj krátke rezy tvrdšieho materiálu zvládla bez straty ostria – z paličiek s priemerom 2 cm som sa zatváračom v priebehu niekoľkých minút vytvoril stanové kolíky alebo ražeň bez toho, aby sa na saténovom povrchu objavili výraznejšie škrabance.

Ako ryba vo vode sa potom "hríbik" cíti pri jemnej práci, kedy potrebujete vyvíjať tlak len na špici alebo zhruba poslednú štvrtinu čepele. Myslím tým vyrezávanie z mäkšieho dreva či škrabanie brezovej kôry na rozloženie ohňa kresadlom. Džentlmeni určite ocenia, že Imleriou ľahko a čisto odrežete tiež koniec cigary.

Záverečný verdikt

Nôž TETRAO Imleria hodnotím ako funkčný aj estetický zatvárací nôž, ktorý vám môže robiť spoločníka takmer v ľubovoľnej situácii – bude sa hodiť rovnako dobre do lovcovej vesty ako do vrecka saka podnikateľa. Takýmto ostrým nástrojom s obľubou hovorím "pánske šperky", ktoré dobre poslúžia pri práci aj ako štýlový doplnok. Nôž sa prekvapivo dobre popasuje s náročnejšími úlohami, ale asi len málokto s ním bude rezať peň alebo čistiť diviaka – na to je Imleria až príliš dizajnovým kúskom. Odporučil by som ju ako zberateľský predmet do vitríny, záložný nástroj pre zálesákov s vycibreným vkusom alebo ľúbivý model pre kohokoľvek, kto od noža okrem jednoduchej funkčnosti očakáva aj potechu pre oko.

Info o návrhárovi Attiliom Morottim

*Nezdolný dobrodruh

Attilio "Atti" Morotti sa narodil roku 1957 v lombardskom Bergame a dnes žije s rodinou v neďalekej dedine Villa di Serio. V mladosti pracoval v strojárstve, ale vždy ho to ťahalo do prírody a k športu – vyskúšal atletiku, gymnastiku, tenis, zjazdové lyžovanie, horolezectvo alebo beh na lyžiach. Jeho skutočnou láskou sa stala lukostreľba, ktorej sa venuje od roku 1993 a svojho času dokonca konštruoval vlastné drevené luky.

Ani taká nálož aktivít Attimu nestačila a vrhol sa do cestovania na motorkách – v manželskej spoločnosti prešiel celé Taliansko aj väčšinu Európy. K svetu čepelí ho pritiahli priatelia, ktorí dobrodruha pozvali na výstavu produktov nožiarskych majstrov. Morottiho uchvátila ich remeselná zručnosť a precízna povrchová úprava. Zážitok v ňom vyvolal túžbu skúsiť to tiež a ihneď sa pustil do práce. Prvý model dokončil v decembri 2022 a ďalší rok experimentoval s pevnými čepeľami, aby zistil, že ho viac lákajú zatvárače. Hoci nemal v tejto oblasti žiadne vzdelanie ani prax, tvrdohlavosť a odhodlanosť priniesli svoje plody – spolu s konzultáciami so známymi nožiarmi ako Emilio Albericci alebo Claudio Volpato. Všetko vyvrcholilo po iba piatich rokoch prestížnym titulom "Majster talianskeho nožiarskeho cechu."

Morottiho práca na novom kúsku začína jednoduchými náčrtmi tvarov, ktoré stále spresňuje a nakoniec prenesie na pauzovací papier. Z materiálov pre čepele si obľúbil martenzitickú nerezovú oceľ RWL 34 a rôzne druhy damaškov, črienky obvykle zhotovuje z perlete, mamutoviny, rohoviny, stabilizovaného dreva alebo kompozitu.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Nôž TETRAO Imleria nájdete tu: Imleria

Množstvo ostatných nožov TETRAO nájdete tu: Nože TETRAO