Uzemňujúca dávka aerosólu

Ohľadom obrany pred medveďom nájdete na internete mnoho rád, avšak väčšinou s poznámkou, že nefungujú vždy a správny postup sa pri jednotlivých druhoch chlpáčov líši. K univerzálne odporúčaným pomôckam, preferovaným aj odborníkmi, sa radia špeciálne spreje. Sú rozšírené hlavne v Kanade a vlastný model nedávno predstavila aj slovenská značka TETRAO.

Útoky medveďov sa v posledných mesiacoch stali témou novinárov aj politikov. Zatiaľ čo napríklad za celý rok 2019 napadli mohutné šelmy tri osoby, tento rok sa číslo už vyšplhalo na osem. Najviac pozornosti na sebe chlpáči upútali v júli, keď došlo k trom incidentom. Najskôr vyskočila blízko Sučan pri Martine medvedica z krovia na muža venčiaceho psa a vyslúžila si tým niekoľko rán z legálne držanej zbrane. Neskôr neďaleko Liptovského Hrádku nahlásil útok bežec, ktorý skončil s poraneným ramenom a ranou na lýtku v nemocnici. A nakoniec pri obci Drienovo napadol medveď lesného robotníka, ktorý sa opäť neváhal brániť streľbou.

Ako na medvede

Politici horujú za začatie regulácie stavov chránenej šelmy a argumentujú jej premnožením. Vedci to odmietajú ako populistické gesto a uvádzajú, že počty medveďov sa u našich východných susedov nezvyšujú. Spoločný výskum troch českých univerzít a slovenskej Štátnej ochrany prírody uvádza, že zatiaľ čo pred ôsmimi rokmi žilo v krajine pod Tatrami 1 214 kusov, dnes ide o 1 056 zvierat.

Čo sa mení, je ich správanie, a príčinu musíme hľadať v pôsobení človeka. Riaditeľ Štátnej ochrany prírody Dušan Karaska vysvetľuje: "Nezabezpečené kontajnery, návnady pri posedoch, pestovanie kukurice v podhorských oblastiach či urbanizácia prírodného prostredia zapríčinili, že sa medvede zdržujú vo väčšej blízkosti obydlia a strácajú plachosť." Akonáhle sa chlpáčovi prvá výprava za maškrtou vydarí, začne sa k domom vydávať opakovane a jeho sebavedomie rastie. Preto je v končinách so zvýšeným výskytom medveďov opatrnosť na mieste a z obývaných regiónov sa šelmy snažia odohnať zásahový tím ministerstva životného prostredia. Vsádza na pyrotechniku, intenzívne svetlá, plynové pištole či sebaobranné spreje. Až keď všetko zlyhá, pokúsia sa šelmu odchytiť alebo streliť narkotizačnou zbraňou a z rizikového miesta odviezť.

Kľúč k spolužitiu predstavuje podľa členov tímu prevencie - napríklad v meste Vysoké Tatry stačilo zabezpečiť odpad proti ľahkému vniknutiu a dnes už tam medvede nechodia. Ak ľudia blízko domova šelmu zbadajú, mali by ju ihneď nahlásiť - všetky informácie a kontakty sú dostupné na stránke https://zasahovytim.sopsr.sk/. Pri pobyte v prírode odporúčajú slovenskí experti turistom vyhýbať sa oblastiam, kde boli šelmy nedávno videné. Medvede odrádza hlasné rozprávanie, tlieskanie alebo pískanie. Ak už ku kontaktu dôjde, neutekajte – zviera vyvinie rýchlosť až 45 km/ha prudkým pohybom ho skôr vyprovokujete. Radšej pomaly odíďte opačným smerom a dajte tým najavo, že nepredstavujete hrozbu. Čo keď ani to nezaberie a šelma zaútočí? Ak nemáte pri sebe zbraň, k najúčinnejším riešeniam patria práve spreje s vysokou koncentráciou dráždivých látok.

S bezpečnostnou poistkou

Sprej TETRAO je k dispozícii v objeme 150 alebo 300 ml, ja som dostal možnosť vyskúšať väčšie balenie s váhou 293 g, priemerom 5 cm a výškou 25,5 cm. Nejde teda vyložene o kompaktnú záležitosť, ale do vrecka outdoorových, taktických či loveckých nohavíc sa sprej zmestí – rovnako ako do bočného vrecka batohu bežných rozmerov.

Biela hliníková nádobka má navrchu plastové držadlo s tryskou a spúšť. Podľa návodu by ste mali sprej aplikovať ideálne z 80 - 120 cm, v krátkych dávkach s dĺžkou 1 - 2 sekundy a v smere po vetre. Nechať medveďa dôjsť na takú vzdialenosť by samozrejme hraničilo so samovraždou, preto túto radu považujem za použiteľnú skôr proti ľudským agresorom. Našťastie text dodáva, že účinný dosah je 10 metrov, a to už vám oproti šelme dodáva podstatne väčšiu šancu.

Nechcenému použitiu po náhodnom stlačení spúšte - napríklad vo vnútri batohu - bráni plastová poistka výstražne oranžovej farby. Overil som si, že ani značnou silou nemožno pred jej odstránením trysku aktivovať. Nápis "Slide Off Before Use" a šípka ukazujúca dozadu nenecháva majiteľa na pochybách, ako poistku sňať. Nezámernému posunutiu vzad bráni sústava zúbkov – najskôr musíte palcom zdvihnúť zahnutú prednú časť poistky a zatlačiť na ňu. To si radšej odskúšajte v kľudovej situácii, aby vás manipulácia v krízovom okamihu, keď ide o zlomky sekundy, nezaskočila. Je to ľahké a poistku potom jednoduchým natlačením dopredu na sprej opäť vrátite.

Vrchol účinnosti

Na prednej strane nádobky nájdete samolepku s obrázkom chlpáča, názov produktu BEAR SPRAY CR a informáciu, že sa jedná o "najúčinnejšiu a najsilnejšiu látku na trhu". Písmená CR odkazujú na substanciu dibenzo[b,f]-1,4-oxazepín, ktorá je v súčasnosti skutočne najefektívnejšou slzotvornou látkou svojej kategórie. K jej konkurentom patrí zlúčenina CN (2-chloracetofenón), používaná už počas prvej svetovej vojny, alebo látka CS (2-chlorbenzylidenmalononitril), zavedená americkými vojenskými i policajnými útvarmi v 50. rokoch.

"Céerko" vytvorili chemici britského ministerstva obrany počas nasledujúcej dekády a v bežných podmienkach ide o bielu kryštalickú látku bez chuti a zápachu. V porovnaní s CN sa môže pochváliť stokrát vyššou účinnosťou a tisíckrát vyšším koeficientom bezpečnosti. A čo komparácia s chemikáliou CS? Tá v koncentrácii 0,05–0,1 mg/m3 spôsobuje podráždenie očných spojiviek, slizníc a dýchacích ciest, zatiaľ čo pri CR tieto účinky – navyše o vyššej dráždivosti – nastupujú už pri 0,001mg/m3. V slovenskom spreji sa substancia používa v roztoku propán -2-olu a propán-1,2-diolu, pričom jej efektivita sa ešte zvyšuje s teplotou a vlhkosťou prostredia.

Látka CR preniká do organizmu všetkými bránami vstupu a jej účinok na agresora – ľudského aj zvieracieho – nastupuje okamžite. Podľa lekárov dôjde pri vdýchnutí k podráždeniu nervov sliznice dýchacieho ústrojenstva a zažívacieho traktu, kontakt s kožou vyvoláva iritáciu a niekedy aj poleptanie. Pri zraku spôsobí "céerko" podráždenie receptorov nervov v rohovke a spojovkách. Zasiahnutého začnú páliť a rezať oči a má pocit, že mu do nich vniklo cudzie teleso. Nasleduje slzenie a v niektorých prípadoch svetloplachosť, ktorá môže viesť ku kŕčovitému zovretiu viečok. Ďalej sa dostaví pálenie za hrudnou kosťou, kašeľ, kýchanie a dýchavičnosť, postihnutá koža začervená, svrbí a páli. V extrémnych prípadoch sa vyskytuje zvracanie a hnačka. Tieto príznaky agresora nielen paralyzujú, ale aj šokujú, takže ho začne bolieť hlava, začne cítiť strach či nepokoj a dočasne sa mu zvýši krvný tlak. Trvalé následky však hrozia až pri rádovo vyšších koncentráciách, než aké sa v sprejoch užívajú.

Rýchlosťou automobilu

Asi neprekvapí, že som nehodlal účinky testovať na sebe ani inom figurantovi. Efekt látky CR preukázalo mnoho štúdií i praktických aplikácií napríklad počas demonštrácií, preto ma zaujímali hlavne užívateľské parametre produktu. Zvolil som si dva ciele: papierový strelecký terč RS-Pegi18 zobrazujúci hornú polovicu ľudského tela v reálnej veľkosti a plastový trup figuríny slúžiaci v obchodoch s oblečením.

Po odstránení poistky stačilo namieriť a palcom intuitívne stlačiť spúšť. Reakcia bola okamžitá, intenzívna a agresívna – aerosól z koncovky doslova vytryskol a celkový dojem by som skôr ako k chrobáku prirovnal k hasiacemu prístroju. Podľa výrobcu je úsťová rýchlosť 114 km/h, takže je možné sprejom striekať aj za mierneho protivetra, ale radšej by som sa tomu vyhol. Látka CR vytvára úzky kužeľ a má na vzduchu ľahko viditeľnú bielu farbu, takže môžete kontrolovať, kam sa šíri.

Dĺžka kužeľa závisí od toho, ako dlho spúšť stláčate. Pri dvojsekundovej dávke si zachovával jasný tvar zhruba do 5 m, po ktorých sa rozširoval do oblaku aerosólu pohybujúceho sa smerom k agresorovi. Vzhľadom na úroveň tlaku v nádobke musíte počítať s niečím, čo by som popísal ako ľahký spätný ráz. Zaujímalo ma, ako ovplyvní mierenie. Z 5 m už som nedokázal samotným kužeľom priam trafiť hlavu na terči, ale vôbec to nevadilo. Kvapôčky aerosólu totiž rovnako pokryli takmer celú jeho plochu 500 × 700mm, takže by útočník schytal "plnú dávku" (podľa výrobcu môže clona medzi vami a medveďom dosiahnuť šírku až 4 m). Podobnú skúsenosť som získal pri zacielení na plastový trup, a to z 3,5 aj 7 metrov. Absolútnu istotu získate, ak necháte spúšť stlačenú aspoň spomínané dve sekundy – tlak vypudí von také množstvo aerosólu, že ani na 10 metrov nie je možné minúť.

Pri teste som potreboval všetku náplň a hmotnosť spreja tým poklesla na 90 g – látka CR teda tvorí drvivú väčšinu váhy. Podľa mojej skúsenosti obsah vystačí zhruba na 10–12 dávok s dĺžkou 0,5-2 sekundy. A nakoniec som si nezámerne odskúšal aj účinok "céerka". Po poslednej aplikácii som počkal asi minútu a s nasadenými okuliarmi a respirátorom triedy FFP2 došiel k terču, aby som vyhotovil fotky. Aj napriek obidvom ochranným pomôckam ma behom pár sekúnd bolelo v krku, rozkašľal som sa a intenzívne ma pálilo v nose. Priblížiť sa bez následkov bolo možné až po ďalších 3 minútach.

Záverečný verdikt

TETRAO Bear Spray CR splnil moje očakávania o intuitívnom použití, bleskovej aplikácii i dostatočnej zásobe účinnej látky. Príde vhod nielen proti medveďom, ale aj ľudským útočníkom či veľkým psom. Odporučil by som ho najmä ženám, seniorom alebo skrátka komukoľvek, kto nemá sebaobranný výcvik a zbrojný preukaz. Na záver dodám pár rád pre prípad, že by vás oblak aerosólu nedopatrením zasiahol. Postihnuté miesta omývajte prúdom veľkého množstva vody, pokožku ošetrite aj mydlom a príznaky nechajte v pokoji samovoľne odznieť. Obzvlášť opatrne prepláchnite oči. Nádobka je natlakovaná, preto sprej neskladujte na priamom slnku a nevystavujte teplotám nad 50 °C.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Tento kvalitný sprej a mnoho ďalšieho nájdete tu: Obranné spreje TETRAO