Škandinávsky pracant - Univerzálny nôž HULTAFORS GK

Švédska značka Hultafors s viac ako tristoročnou tradíciou sa preslávila hlavne ručne kovanými sekerami. Priaznivcom outdooru aj remeselníkom ponúka aj pracovné nože, ktoré sa vyznačujú vynikajúcim pomerom ceny a spoľahlivosti. Toto tvrdenie som sa rozhodol overiť na modeli Hultafors GK, najväčším a najodolnejším zástupcom celej rady.

Extrémne odolná oceľ

Už na prvý pohľad možno vidieť, že konštruktéri uprednostnili funkčnosť pred ľúbivým vzhľadom a že ide o čistokrvného "pracanta". Model GK svojím vzhľadom pripomína bežný nôž do kuchyne, lenže zdanie našťastie klame a švédsky výrobok s dĺžkou 22,3 cm cez extrémne jednoduchý tvar rukoväte skvelo padne do ruky. Vďaka tomu som ochotný Švédom odpustiť aj jedovato zelenú farbu jednoliatej črienky, ktorá sa vyrába z polypropylénu so štruktúrovaným povrchom pre istejší úchop. Masívna plastová záštita zabráni porezaniu aj menej šikovným používateľom alebo v situáciách, kedy musíte rukou vyvinúť väčší tlak. Rolu opory palca zohráva len rozšírený koniec rukoväte, navyše s viditeľnou stopou po výrobnom (vyhadzovaciom) nástroji. Takéto riešenie nevyzerá ktovieako atraktívne, ale musím povedať, že v praxi funguje na jednotku.

Čepeľ typu drop point sa môže pochváliť dĺžkou 9,4 centimetra a solídnou 3 milimetrovou hrúbkou, pričom sa vyrába z japonskej uhlíkovej ocele tvrdenej na 58-60 HRC. Tento materiál v Hultaforse určite zvolili pre jeho extrémnu odolnosť aj pri najhrubšom zaobchádzaní vrátane páčenia, sekania a dlabania. Daňou za nezničiteľnosť je trochu znížená odolnosť voči korózii, takže čepeľ vyžaduje starostlivé očistenie od vlhkosti po každom použití.

Nôž s hmotnosťou 120 gramov sa dodáva v čiernom plastovom puzdre, v ktorom drží veľmi pevne aj pri polohe "hlavou dole". V spodnej časti sa nachádza otvor pre odtok dažďovej vody. Špeciálny mechanizmus umožňuje uchytenie puzdra na gombík pracovného oblečenia, čo príde vhod najmä u montérok bez opasku. Aj na ten však puzdro ľahko pripevníte - navyše bez nutnosti ho z nohavíc vyvliekať, pretože závesné oko je otváracie. Rozmer oka dovoľuje puzdro umiestniť na opasky so šírkou do 4,5 centimetra.

Pre remeselníkov i dobrodruhov

Najprv som si so švédskym pracantom skúsil pripraviť desiatu - nakrájaním chleba, slaniny a mäkkších paradajok. Samozrejme si s úlohou poradil, hoci vyložene tenké plátky s ním vzhľadom k hrúbke čepele nevytvoríte. Za mňa sa nejedná o chybu - Hultafors GK je pracovná kudla, nie filetovací špeciál pre šéfkuchára, a z "drevorúbačského krajca" som sa najedol dosýta. Bez najmenších problémov si ostrie poradilo aj s húževnatými plastovými sáčkami, v ktorých sú zabalené potravinové dávky americkej armády MRE (Meal, Ready-to-Eat).

Druhá fáza testu spočívala v práci s drevom. Najprv som skúšal naškrábať kúsky kôry na podpaľovanie - a kôpku brezových pilín som mal k dispozícii za pár sekúnd. Potom sa Hultafors pustil do ostrenia "klacku" s priemerom asi 2 centimetre. Vďaka dlhej rukoväti a stabilnému úchopu som počas dvoch minút vytvoril ukážkovú špicu potrebnú pre kolíkový stan alebo ražeň. A nôž nesklamal ani pri páčení kusov materiálu zo starého pňa.

Ako teda znie verdikt?

GK je poctivé robotnícké "dláto", s ktorým síce nevyrežete filigránsku sochu, ale prežije asi aj prejdenie parným valcom. Navyše ho kúpite za veľmi príjemných 10,10 €, takže nie je problém si zaobstarať dva kúsky. Zatiaľ čo jeden môžete mať v batohu, druhý napríklad trvalo uložený v aute ako nástroj pre núdzové situácie. Záverom dodám, že rodina remeselníckych nožov Hultafors zahŕňa špeciálne elektrikárske, dlátové, inštalatérske alebo záhradnícke modely. Každý má inak tvarovanú čepeľ, navrhnutú na uľahčenie práce v konkrétnom odbore - napríklad maliarsky Hultafors MK sa dá použiť aj ako otvárač na plechovky s farbou alebo skrutkovač. Všetky typy nájdete tu.

Univerzálny odolný nôž HULTAFORS GK nájdete tu: nôž HULTAFORS GK

Autor recenzie: Miroslav Mašek - časopis Přežít