Aké výhody prináša práca s kultivátormi a rotavátormi na záhrade?

Aké výhody prináša práca s kultivátormi a rotavátormi na záhrade?

Každoročný kolobeh jarných prác na záhrade prináša svoje ovocie, aj keď je časovo náročný. Odštartujte novú sezónu pomocou kultivátorov a rotavátorov, ktoré prevzdušňujú pôdu rýchlo a efektívne. Zabudnite na klasické motyky a rýle. Zistite, ako si uľahčiť a skrátiť zdĺhavú robotu na vašej záhrade.

Kultivátory verzus rotavátory

Najväčšou výhodou oboch moderných záhradných pomocníkov je spôsob, akým prekyprujú pôdu. Prevracajú a premiešavajú ju nožmi alebo radlicami.

Vybavením sú prakticky totožné, odlišnosti je možné vidieť len v ich funkcionalite, čo sa odráža na rozdielnych cenách. Keďže kultivátory umožňujú väčšiu a hlbšiu orbu, rotavátory bývajú spravidla cenovo dostupnejšie.

Zlatá stredná cesta medzi traktorom a ručným rýľovaním

Význam kultivátorov (rotavátorov) nezačína a zároveň nekončí len pri dôkladnom prekyprení pôdy.

Vysadené semienka potrebujú pre zdravý rast neustály príjem živín a dostatočné hnojenie. Rotujúce čepele ich nielenže “vmiešavajú” do hlbších vrstiev, ale aj rovnomerne odstraňujú burinu.

Ak máte pozemok, ktorý je rozsiahly, no zároveň doň traktor nedostanete, kultivátor je pre vás tou správnou voľbou.

TIP: Kultivátor VILLAGER VTB 852 patrí k našim najpredávanejším modelom. Disponuje tromi prevodmi, nastaviteľnou rukoväťou, výkonnosťou, nízkou hmotnosťou a dlhou životnosťou.

Herec Ivan TULI Vojtek s kultivátorom VILLAGER VTB 852

2 radlice sú ideál

Optimálna hĺbka kultivácie nezávisí len od pracovného záberu a priemeru nožov, ale aj od vlastností a vlahy pôdy. Odporúčame, aby váš kultivátor disponoval minimálne dvomi radlicami. Pracovný záber dosiahne až 40 centimetrov.

Všestranný pomocník

Kultivátor (rotavátor) oceníte, ak:

- máte menšiu alebo väčšiu záhradu a chcete ušetriť množstvo času,

- potrebujete kultivovať pôdu do hĺbky,

- chcete upraviť povrchovú pôdu,

- sa zameriavate na vyoranie celých plodín, ale aj trsov trávy,

- potrebujete zapraviť hnojivo do pôdy.

Práca s kultivátorom bezpečne a efektívne

Práca s elektrickými kultivátorom sa odvíja od ich základného pohybu – priameho a smerom dopredu. Vašou úlohou je zabrániť im rýchlej a plytkej práci. Aby sa do pôdy zaryli čo najhlbšie, musíte ich dlhšie pridržiavať na jednom mieste.

Motorové kultivátory rukami neudržíte. Za radlicami majú ostrohy, ktoré slúžia ako brzda. Kultivátor za sebou ťahá zvislú tyč. Podľa toho, ako na riadidlá zatlačíte alebo ich uvoľníte, tak sa odvíja aj rýchlosť stroja a hĺbka prekyprenia.

Oborávacie kolesá sú ideálnym doplnkom na oborávanie riadkov.

Nepodceňte funkčný odev a ochranné pomôcky

Práca s kultivátorom je rovnako riziková ako pri akomkoľvek inom stroji. Dôležité je vybaviť sa pevnou pracovnou obuvou, funkčným odevom, poprípade ochrannými rukavicami a okuliarmi.

Pred začatím z priestoru odstráňte všetky pevné prekážky, ktoré by sa mohli dostať do radlíc. Ak tak neurobíte, zvyšuje sa riziko vášho úrazu a poškodenie stroja. Pozor na kamene, (skryté) káble, potrubia a iné predmety v priestore, ktoré by po odraze boli za pár sekúnd odhodené na desiatky metrov.

Kontrola stroja až po odpojení káblov

Pred kontrolou radlíc elektrických kultivátorov sa uistite, že prívodné káble sú mimo ich dosahu.

Ak z nich potrebujete odstrániť namotané korene, šnúrky či káble, do priestoru siahnite až v momente, keď zabezpečíte, že stroj sa samovoľne nedá do chodu. Odpojte všetky káble, prípadne aj sviečky. V niektorých prípadoch budete musieť vybrať z kultivátora aj akumulátor.

S kultivátorom bez hrozby pokuty

Máte viac pozemkov, ktoré pred sezónou potrebujete obriadiť? V prípade, že musíte s kultivátorom vyraziť aj na pozemné komunikácie, obstaranie stroju s homologizáciou je nevyhnutné.

Na takýto stroj sa vzťahujú isté konštrukčné normy. Musíte mať vodičský preukaz, platné technické osvedčenie a zaplatené zákonné poistenie.

Efektívne rýľovanie už dnes

Kultivátory a rotavátory sa v záhrade stanú vaším každodenným pomocníkom. V jednom stroji získate multifunkčné záhradné náradie, ktoré spoľahlivo a rýchlo prekyprí a prevzdušní pôdu. Nezabudnite ani na pomôcky, ktoré vám s kultivátorom ešte viac uľahčia prácu.