Ako vybrať postrekovač alebo rosič?

Postrekovače a rosiče sú využívané na aplikovanie postrekovej látky pesticídu, rôznych hnojív a výživ, ale aj na rosenie. Voľba vhodného prostriedku však závisí od viacerých faktorov. A keďže je výber veľký, viete na základe čoho sa rozhodnúť?

Typy a rozdiely v postrekovačoch a rosičoch

Postrekovače

V záhradníctve alebo v poľnohospodárstve sa postrekovač využíva k rozprašovaniu zmesi vody s pesticídnymi, arboricídnymi, herbicídnymi, insekticídnymi, chemickými či biologickými prípravkami na ochranu rastlín, stromov alebo plodín. Môže ísť aj o úplnú alebo čiastočnú likvidáciu rastlín alebo stromov.

Ručné postrekovače

Ručné postrekovače majú kapacitu iba niekoľko litrov a sú určené do domácností pre postrek jednotlivých rastlín (prevažne izbových) alebo ich častí.

Chrbtové postrekovače

Chrbtové postrekovače sú určené pre skleníky, fóliovníky, okrasné i ovocné záhrady, ovocné i orechové sady, ale aj pre vinice.

Nosia sa väčšinou na chrbte a pomocou motorového alebo ručného pohonu sa vďaka hadici s tryskou aplikuje prípravok na rastliny či stromy.

Záhradné postrekovače sa používajú v prevažnej miere na ochranu pestovaných plodín. V poľnohospodárstve sa používajú pre selektívne ošetrenie malých plôch alebo v špeciálnych kultúrach.

Poľné postrekovače

Poľné postrekovače sú poľnohospodárske stroje určené k rovnomernej aplikácii prostriedkov na ochranu rastlín, alebo k ich prihnojovaniu. Postrek zriedený s vodou sa aplikuje z nádrže pomocou trysiek, ktoré sú umiestnené na ramenách postrekovača.

Poľnohospodárske postrekovače sa delia na:

- Nesené postrekovače: sú montované na ťažné zariadenia, väčšinou traktory, majú nádrž do 1000 litrov a ramená do 15-tich metrov. Využívajú ich predovšetkým drobní farmári, chovatelia, pestovatelia alebo poľnohospodári. Základnými časťami týchto postrekovačov sú nádrž, nádrž na čistú vodu, rozvod postreku a ramená.

- Ťahané postrekovače: sú najčastejšie ťahané ako príves za traktorom. Objem nádrže majú 1500 litrov a viac. Najväčšie postrekovače majú objem aj cez 6000 litrov. Šírka ramien u týchto strojov je od 18 do 54 metrov. Základnými časťami týchto postrekovačov sú nádrž, čerpadlo, vedenie postreku a ramená.

- Samochodné postrekovače: majú vlastný pohon a nádrž až niekoľko desiatok tisíc litrov. Tieto postrekovače nepotrebujú k svojmu fungovaniu žiadny ďalší ťažný stroj. Sú vyššie a môžu bez problémov postrekovať aj vyššie rastliny bez rizika ich poškodenia.

Rosiče

Rosiče, rovnako ako postrekovače, sa používajú k rozprašovaniu kvapalín, respektíve hnojív a sú určené pre špeciálne kultúry. Rozdiel je najmä v tom, že rosič dokáže kvapalinu rozdrobiť na drobnejšie čiastočky ako postrekovač, čím vytvára hmlu.

Princíp je veľmi jednoduchý:

- Čerpadlo tlačí postrek do trysky pred ústím trubice, v ktorej je aj ovládač celého stroja.

- Ventilátor hnaný motorom vytvára prúd vzduchu, do ktorého je vstrekovaná kvapalina.

- Výsledkom je hmla, ktorá dopadá na rastliny.

Výdatnosť pri rosiči je podstatne väčšia ako pri postrekovači. Je vhodný do sadov či vinohradov a na ošetrenie väčších plôch.

Chrbtové rosiče

Chrbtové rosiče sú poháňané spaľovacím motorom, uplatňujú sa všade tam, kde je potrebné aplikovať postrek vyššie - do korún stromov alebo do väčšej vzdialenosti od miesta postrekovania. Výhodou rosičov je efektívnejšia spotreba postreku a jeho lepšia účinnosť.

Kedy kúpiť postrekovač a kedy rosič?

Druhy a typy postrekovačov a rosičov je mnoho. Pri výbere je potrebné dbať na požiadavky a funkcie, ktoré od nového záhradného pomocníka očakávate.

Pri výbere vhodného postrekovača alebo rosiča je najdôležitejšie porovnať si jednotlivé parametre s prihliadnutím na cenu produktu. Primárnym faktorom je veľkosť záhrady a množstvo pestovaných plodín, rastlín či stromov, ktoré potrebujete ošetrovať.

Ručný alebo chrbtový postrekovač do malých záhrad

Majiteľom malých a stredne veľkých záhrad, prípadne sadov, sa odporúča zadovážiť si manuálny ručný alebo chrbtový postrekovač. Ich výhodou je nižšia cena a vyššia životnosť, keďže na ich prevádzku nie sú potrebné žiadne pohonné hmoty.

Motorové postrekovače do väčších záhrad

Pre majiteľov väčších záhrad a sadov sa odporúčajú silnejšie akumulátorové alebo motorové postrekovače s väčším tlakom.

Hlavnou výhodou postrekovačov je možnosť zvoliť správnu trysku v závislosti od účelu postreku. Je možné tiež predlžovať alebo skracovať postrekovú tyč a tak presnejšie aplikovať postrek.

Ich nevýhodou je hrubší aerosól, preto sú vhodnejšie na kratšie vzdialenosti.

Rosič aj do veľkých sadov

Výhodou rosiča je najmä to, že dokáže vytvoriť aerosól, ktorý je jemnejší, častice sú menšie a nesené prúdom vzduchu. Objem vzduchu v aerosóle dá regulovať. Dá sa použiť aj na väčších plochách, ako napríklad v ovocných či orechových sadoch, viniciach a na veľkoplošných kultúrach.

Nevýhodou rosiča je najmä nepresné umiestnenie postreku na konkrétne plodiny.

Ako vybrať vhodný postrekovač

Pri výbere sa v prvom rade zamerajte na možnosti servisu a záručnú dobu.

TIP: Naša top značka VILLAGER poskytuje 3-ročnú záruku na vami zakúpené produkty. Tá sa však z našej strany po 3 rokoch nekončí.

Môžete si všimnúť odbornosť predajcu, či má vedomosť o danej problematike a vie kvalitne a profesionálne poradiť pri výbere.

Ručný postrekovač - základný typ

Nádoby ručných postrekovačov majú objem od 0,3 do cca 1,25 litra. Sú vybavené kvalitnou pumpou, pevnou nádobou z plastu, nastaviteľnou tryskou a tlakovým bezpečnostným ventilom.

Využijete ich hlavne na malé plochy a ošetrovanie malých rastlín v domácich podmienkach. V našej ponuke nájdete postrekovače od renovovaného výrobcu postrekovačov SOLO.

Ručný chrbtový postrekovač - objem nádoby do 12 litrov

Chrbtový postrekovač je vybavený pumpou, nastaviteľnou tryskou a tlakovým bezpečnostným ventilom.

Obsah nádoby je podstatne väčší ako pri ručnom postrekovači - disponuje 10-12 litrami postreku. Je vhodný do menšej záhrady.

Akumulátorový postrekovač - spríjemnenie práce

Veľkou výhodou akumulátorových postrekovačov je to, že vám odpadá pumpovanie a tlakovanie nádoby.

Čerpadielko je poháňané buď vstavanou batériou alebo vyberateľnou batériou. V nádobe sa vám nevytvára stály tlak a objemovo získate aj 16 litrov postreku.

Výhodou aku postrekovača je jeho nízka váha, nízka hladina hluku postrekovača a prevádzka pri jednom nabití sa pohybuje okolo jednej hodiny a pol sústavnej práce.

TIP: Ak hľadáte akumulátorový postrekovač, pozrite sa na náš top VILLAGER VBS. Postrekovač je dostupný v 3 variantách (VILLAGER VBS 16 LiVILLAGER FUSE VBS 1620 (1x batéria, 1x nabíjačka), VILLAGER FUSE VBS 1620 (bez batérie a nabíjačky). Všetky VBSky sú v podstate rovnaké, až na batériu. Posledné 2 spomínané modely FUSE patria do akumulátorového programu VILLAGER FUSE, ktorý ponúka už viac ako 50 strojov a náradia, ktoré sú kompatibilné s 1 rovnakou batériou a nabíjačkou.

Motorové postrekovače a rosiče - ťažší variant

Pri motorových postrekovačoch sa zvyšuje váha motora, pohonnej látky a vyššej hladiny hluku.

Objem rosiča je 15 a viac litrov postreku, ale ak potrebujete vyšší výkon a dlhšiu frekvenciu postrekovania, toto je tá správna voľba.

Do väčšieho sadu zvoľte kvôli výkonu a množstvu určite rosič, ktorý vie byť nápomocný aj pri jarných mrazoch. Za jeho pomoci môžete vytvoriť ochranu rosením, ktorá ochráni puky pred mrazom.

TIP: Rosiče sú vhodné aj na prihnojenie listovým hnojivom či aplikáciu dezinfekčného prostriedku. Upriamte svoju pozornosť na benzínový postrekovač VILLAGER PS 15 E či benzínový rosič VILLAGER DM 14 PE.

Viac než len postrek

Ak vám záleží na praktickom a ergonomickom prevedení postrekovačov, jednoduchom ovládaní a ich nízkej hmotnosti, vyberte si z objemových variantov ponuky postrekovačov a rosičov z našej ponuky.