Teplá bunda zo studeného severu

Škandinávske vybavenie sa obvykle môže pochváliť robustným aj maximálne funkčným prevedením. Výnimkou nie je ani poľovnícke oblečenie spoločnosti Härkila, z ktorej ponuky som vyskúšal zateplenú bundu Insulated Midlayer.

Keď Kjell Lennartsson so svojim otcom Lennartom Davidsonom v roku 1985 založil na juhu Švédska značku Härkila, myslel hlavne na lovcov, ktorí do svojho koníčka či povolania dávajú vášeň a profesionalitu. Ako skúsený nimrod vedel, že poľovnícke vybavenie predstavuje svojbytnú kategóriu, ktorá si zaslúži vlastné nápady a riešenia – v mnohých prípadoch odlišné od vojenských či outdoorových odevov. Pri premýšľaní o prvej kolekcii sa obaja zakladatelia zhodli, že sa zamerajú na vyznávačov lovu losov. Rodina v ňom totiž mala tradíciu po mnoho generácií a prevádzkovala chovateľskú stanicu psov plemena drever (švédsky baset) a jämthund (švédsky losí pes), ktorí sa pri ňom používajú.

Zodpovedný prístup

Už počas vývoja tohto radu nadviazala Härkila spoluprácu so spoločnosťou Gore-Tex a začala používať funkčné membrány – ako vôbec prvý výrobca z poľovníckeho segmentu. Odvtedy expandovala do viac ako 50 krajín a stala sa jedným z lídrov svojho odboru. Vízia švédskych podnikateľov sa za štyri dekády nezmenila a chcú lovcom dopriať vybavenie, ktoré v teréne aktívne podporí ich zručnosti. Preto návrhári dbajú na každý detail a často trvá niekoľko rokov, kým sa prvotný nápad prerodí zo skice načrtnutej na papier v hotový produkt.

Popísanej filozofii zodpovedá aj jedno z hesiel značky: Starosti s výbavou zverte nám a pri love dôverujte svojmu inštinktu. To všetko v duchu spojenia nových technológií s tradičným prístupom k lovu, ktorý tvorí súčasť života severanov po tisícročia a hrá dôležitú úlohu tak pri zabezpečovaní potravy, ako aj pri zachovaní ekosystémov a biodiverzity. V Härkile sa usilujú o to, aby výroba čo najmenej zaťažovala životné prostredie. Za kľúč k minimalizácii plytvania považujú dlhú životnosť materiálov aj spôsobov ich spracovania – s cieľom vytvárať oblečenie, ktoré vám vydrží mnoho sezón.

Pred šitím odborníci prezrú každú šaržu látky a preveria, či neobsahuje vady. Zo všetkých zásielok od dodávateľov odoberajú vzorky pre následné testovanie a na vybrané produkty poskytujú päťročnú záruku. Zodpovedný prístup podčiarkuje snaha vychovávať poľovníkov k tomu, aby si v prípade drobného škrabanca alebo dierky hneď nebežali kúpiť nové nohavice či bundu. Na www.harkila.com nájdete návody, ako sa o oblečenie starať a opravovať ho, rovnako ako výrobky určené na také úkony. Zároveň firma upozorňuje, aby ste vybavenie nezaťažovali nadmerným praním – nielen že spotrebováva vodu a energiu, ale aj zbytočne zaťažuje materiály a znižuje účinnosť impregnácie či membrán. V mnohých prípadoch stačí po pobyte v prírode odev vyvetrať na čerstvom vzduchu a na pranie pristúpiť až pri výraznom znečistení.

S inovatívnou výplňou

Pri listovaní katalógu švédskej značky zistíte, že ponúka nepreberné množstvo kolekcií. Tie sa líšia jednak štýlom (od tradičných po moderné s taktickým nádychom), jednak určením – podľa preferovaného druhu lovu a klimatických podmienok. Značná časť odevov má tiež samostatný variant pre mužov a ženy. Vzhľadom na to, že tohtoročné babie leto už prešlo do sychravej jesene, som si pre test vybral bundu Härkila Insulated Midlayer. Výrobca ju popisuje ako teplú strednú vrstvu pre zimné obdobie alebo vrchnú vrstvu v menej chladných dňoch. A práve v tejto úlohe som ju vyskúšal ja.

Na prvý pohľad bunda zaujme elegantným strihom aj kombináciou dvoch farieb: väčšina látky má zelený odtieň Hunting Green, bočné panely a podpažné časti rukávov dostali sfarbenie Shadow Brown. Tmavohnedé partie sú o niečo menej zateplené ako zvyšok bundy a vykazujú aj nižšiu gramáž a väčšiu strečovosť – ide totiž o najnamáhanejšie miesta a také prevedenie prispieva k lepšiemu komfortu pri pohybe. Aby bunda v týchto častiach neprefukovala, podšili Švédi hnedé panely flísom. Na ľavom boku tesne nad pásom sa ešte nachádza decentne vyšité logo.

O materiáli stavili u Härkily na syntetické vlákna. Vrchná zelená tkanina kombinuje 86% polyamidu a 14% elastanu, u hnedej ide o 92% recyklovaného polyesteru a 8% spandexu. Podšívka má totožné zloženie ako partie vo farbe Hunting Green, výplň medzi vrchnou a spodnou vrstvou tvorí 100% polyester. Práve izolačný materiál Thermo Poly Shield patrí k hlavným benefitom testovaného modelu, pretože sa vyznačuje nízkou hmotnosťou, priedušnosťou, vodoodpudivosťou aj rýchlym schnutím. Navyše môžete bundu s touto výplňou napchať aj do malého batohu bez toho, aby sa vlákna polámali a stratili termoizolačnú schopnosť. Dodajme, že všetky materiály poskladala Härkila podľa zásad svojho systému HYBRID – aby spojenie ich vlastností zaistilo čo najvyšší komfort, praktickosť a funkčnosť.

Trojica vreciek

Mnohí lovci pri výbere bundy dlho zvažujú, či siahnuť po type s kapucňou, alebo bez nej. Švédovú dilemu vyriešili za vás – Insulated Midlayer kapucňu má, ale dá sa ľahko odopnúť zipsom. Samozrejmosťou je možnosť ju po stranách stiahnuť okolo tváre šnúrkou pomocou jednokomorových plastových brzdičiek.

Insulated Midlayer sa zapína jednocestným zipsom prémiovej japonskej značky YKK s jazdcom osadeným dlhým gumovým pútkom, ktoré uľahčuje manipuláciu v rukaviciach. Pod bradou prekryl výrobca koniec zipsu prehybom látky, ktorý udržuje jazdca v suchu a bráni zatečeniu vody dovnútra. Prístupu studeného vzduchu pod bundu zamedzujú ako elastické manžety rukávov, tak obdobne prevedený spodný lem. Ani jeden z týchto prvkov neškrtí, pod manžetu sa navyše zmestia aj rozmernejšie taktické hodinky.

Čo sa týka úložných priestorov, dostala bunda do vienka trojicu vreciek. Klasické bočné sú dobre dostupné vďaka umiestneniu v správnej výške aj pod vhodne zvoleným uhlom – pri dlhšom čakaní v sychravom počasí do nich vaše ruky prirodzene "zaplávajú" a zahrejú sa. Najprv mi trochu vadilo, že nemajú zapínanie na zips, ale som si na to rýchlo zvykol. Veľkosť vreciek zvolili Švédi tak, aby pojali predmety bežnej dennej potreby (peňaženku, kľúče, mobil a podobne), ale zároveň neodstávali a nevytvárali po stranách bundy "hrče" ani po svojom naplnení.

Tretie vrecko menších rozmerov je pojaté ako náprsné a našlo svoje miesto vpredu pod ľavým ramenom. K jej prednostiam patrí nenápadné prevedenie – otvára sa totiž horizontálnym zipsom, ktorý je všitý do jedného zo švov a na prvý pohľad si ho ani nevšimnete. Výrobca vrecko popisuje ako "radio pocket" a klasická dual bandová vysielačka sa do nej naozaj zmestí - hoci anténa už vykukuje von. Okrem komunikačného prostriedku si do kapsičky môžete uložiť napríklad taktickú lekárničku alebo svietidlo.

Pre lovcov aj táborníkov

Podľa Härkily je model Insulated Midlayer primárne určený pre aktivity "driven hunt" (v európskom poňatí ide o klasický organizovaný lov za účasti väčšieho počtu poľovníkov) a "high seat" čiže lov z posedu. Materiály, strih aj funkčné detaily ho však predurčujú k podstatne širšiemu využitiu. Ja som si pre prvé vyskúšanie zvolil dvadsaťkilometrový výlet jesenným Moravským krasom s batohom na chrbte, kedy teplota dosahovala asi 5 °C.

Pod švédsku bundu som obliekol len tenké funkčné tričko a ľahkú mikinu, napriek tomu som chlad necítil, na druhú stranu som sa pri stúpaní do strmších kopcov ani zbytočne nepotil. Bunda je tak akurát objemná, aby vám neprekážala ani pri dlhšej chôdzi s batohom a aby ste cez brucho a prsia mohli pohodlne zapnúť jeho bedrový aj hrudný popruh. Vzhľadom na mäkkosť zelenej tkaniny nešuští a dá sa v nej pohybovať veľmi ticho, čo poľovníci určite ocenia.

Jej prevedenie zaujme aj milovníkov trekov a táborenia, pretože spĺňa väčšinu očakávaní kladených na outdoorové oblečenie. Je ľahká a skladná, pritom hrejivá, a pokiaľ ju vhodne skombinujete s ďalšími vrstvami, poslúži aj ako vrchný odev za miernejšej zimy. Dážď ma počas ďalších dní v teréne zastihol iba raz, bol stredne silný a bunda aj kapucňa mu odolali s prehľadom. Za prudkého lejaku som nemal možnosť Insulated Midlayer odskúšať, ale verím, že kratšia prietrž mračien aj napriek absencii membrány zvládne tiež.

Osobne dávam palec hore predovšetkým za strečové panely, pretože sa bunda vďaka nim prispôsobí vašim pohybom aj pri stavaní stanu, zakladaní ohňa alebo napríklad štiepaní dreva. Zaujímalo ma, či bude to isté platiť pre manipuláciu so zbraňou. V bunde Härkila som si zastrieľal z krátkych aj dlhých – od revolvera cez plynovú pušku na neletálne gumové projektily a ostrú opakovaciu guľovnicu až po kladkovú kušu. U žiadnej z nich mi nespôsobila pohybové obmedzenia a môžem ju teda odporučiť aj ako odev vhodný na návštevu strelnice.

Záverečný verdikt

Výrobok značky Härkila hodnotím ako vysoko funkčný a všestranný kúsok lovcovho šatníka. Zatiaľ čo návrh strihu pochádza zo Škandinávie, samotná bunda sa šije vo Vietname. Táto voľba umožnila znížiť cenu na prijateľnú úroveň a kvalita našťastie neutrpela – bundu som pri testovaní rozhodne nešetril, mnohokrát som v nej preliezal aj hustým krovím a jedinou chybou na kráse sa stala vytiahnutá nitka na prsiach.

Poctivo vyrobený model je dostupný vo veľkostiach S až 3XL. Pri starostlivosti o neho by ste mali dbať na upozornenie z úvodu a vkladať Insulated Midlayer do práčky len v prípade, že už nebude iná možnosť. Celkovo je však údržba vychytanej bundy jednoduchá: Perie sa na 30 °C a zvládne normálne pranie aj odstreďovanie. Vyhnite sa bieleniu a sušeniu v bubnovej sušičke, chemické čistenie by podľa výrobcu vadiť nemalo. Žehlí sa na jednu bodku alebo pri teplote do 110°C.

Autor článku: Miroslav Mašek

Bundu Härkila Insulated Midlayer Hunting Green/Shadow Brown nájdete tu: Bunda Härkila Insulated Midlayer