TETRAO ELANUS - A neunikne vám ani myš!

Kvalitná optika ďalekohľadov sa väčšinou spája so značnou hmotnosťou a veľa lovcov tak počas lovu nesie na krku poriadne "závažie". Slovenská spoločnosť TETRAO sa rozhodla tento problém vyriešiť a prichádza s typom Elanus 10×42 HD, ktorý by mal spájať kompaktné rozmery aj hmotnosť s mimoriadnymi parametrami. Čo všetko sa vývojárom podarilo do jeho tela zmestiť?

Ako názov napovedá, binokulárny ďalekohľad ponúka desaťnásobné zväčšenie a priemer predných šošoviek 42 mm. Táto kombinácia ju radí do jednej z najobľúbenejších kategórií medzi poľovníkmi i turistami, teda k modelom určeným primárne pre otvorenejší terén s väčšími pozorovacími vzdialenosťami. V takom prostredí spravidla panujú lepšie svetelné podmienky, pre ktoré štyridsaťdva milimetrov priemeru bohato postačí – ak zatúžite po modeli do šera či horších svetelných pomerov, siahnite radšej po väčšom bračekovi Elanusu 8×56 HD. Posledné dve písmená v názve oboch ďalekohľadov výrobca nevysvetľuje, ale nimi naznačuje, že sa môžete tešiť na kontrastný a ostrý obraz.

Prekvapivo ľahký

Ďalekohľad dostanete v pevnej krabici chrániacej obsah pred poškodením, v ktorej sa okrem samotného prístroja nachádza neoprénový popruh na krk, textilné puzdro, návod na použitie a handrička z mikrovlákna na čistenie optiky s logom. To má podobu tetrova (latinsky Tetrao), na ktorého ochrane vo voľnej prírode sa výrobca dlhodobo podieľa. Podobne ako väčšina ostatných produktov TETRAO dostal aj nový binokulár latinský názov odkazujúci na živočícha alebo rastlinu. Tentokrát padla voľba na Luniaka sivého (Elanus caeruleus) – dravého vtáka presláveného vynikajúcim zrakom.

Hneď po vybratí z krabice zistíte, že to TETRAO so "zoštíhľovacou kúrou" myslí vážne. Keď som ďalekohľad osadil popruhom a s gumovými krytkami objektívov aj okulárov ho položil na digitálnu váhu, objavil sa na displeji údaj 753 g. A to robí zo slovenskej novinky jeden z najľahších ďalekohľadov svojej triedy. Leví podiel na mušej váhe má odolné horčíkové telo potiahnuté syntetickou gumou, ktorá sa od starších modelov TETRAO líši hneď v dvoch ohľadoch: dostal hnedú farbu namiesto fľaškovo zelenej a má jemne štruktúrovaný povrch. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že vďaka protišmykovému povrchu ďalekohľad pevne sedí aj v spotenej dlani alebo v rukaviciach.

Pogumovanie dodáva modelu aj vodeodolnosť, hoci konkrétnu úroveň tesnosti TETRAO neuvádza. Čo sa týka konštrukcie, Elanus kombinuje osvedčené prvky binokulárnych ďalekohľadov – napríklad centrálne ostrenie – s elegantným dizajnom. Oceňujem najmä minimum výstupkov, za ktoré by sa ďalekohľad mohol zachytiť vo vnútri tašky alebo za vetvu pri pohybe v teréne.

Vychytaná optika

Šošovky sa môžu pochváliť antireflexným ochranným povlakom FMC (Fully Multi-Coated) alebo viacnásobnou povrchovou úpravou. To v praxi znamená, že sú všetky plochy optiky opatrené niekoľkými extrémne tenkými vrstvami zlúčenín kovov, ktoré sa nanášajú vo vákuu a bránia odrazom od povrchu skla. K vášmu oku tak prenikne viac svetla – binokuláre ošetrené metódou FMC obvykle ponúkajú priepustnosť 90–95 % a pri Elanuse činí nameraná hodnota 90,7 %. Škodlivé UV žiarenie naopak FMC z veľkej časti odfiltruje a pri vonkajších sklách má aj ďalšie výhody: zabraňuje demaskujúcim odleskom a zvyšuje odolnosť voči škrabancom.

Zvyšok optickej sústavy pripadá na hranoly Schmidt-Pechan. Ich strechové (roof) usporiadanie principiálne ponúka o niečo horšie optické parametre ako klasické hranoly typu porro, avšak systém zvolený dizajnérmi TETRAO sa vyznačuje špičkovým spracovaním z baryového korunového skla BaK4s minimálnou disperziou. Strechové hranoly navyše umožňujú ďalekohľadu mať rovné tubusy, ktoré prispievajú ku kompaktnosti aj pohodlnému úchopu. Aby benefitov nebolo málo, dostali hranoly fázovú korekciu PC (Phase Correct) a vrstvu dielektrických zrkadlových povlakov, ktoré odrážajú viac svetla v celom spektre.

Vďaka zvolenej optike je šírka zorného poľa pri kilometrovej vzdialenosti 113 m (respektíve 6,5°). Táto hodnota sa radí k nadpriemeru a pri prehľadávaní rozľahlých lúk či polí vám umožní rýchlu detekciu hľadaného objektu. K výhodám širokého zorného poľa patrí aj pohodlné sledovanie svižne sa pohybujúceho "cieľa" – či už ide o bežiaceho jeleňa alebo idúci automobil. Samozrejmosťou je naplnenie dutín ďalekohľadu dusíkom, ktorý bráni kondenzácii a tým aj zahmlievaniu. Súčasne zabraňuje vzniku plesní, čím prispieva k dlhšej životnosti.

Jednoduché nastavenie

Ako som už spomenul, optiku z oboch strán chráni gumové krytky matne čiernej farby. Tá pre okuláre je spoločná, a aby ste ju po sňatí nestratili, dá sa očkom prichytiť k popruhu. Samostatné krytky objektívov pripevnil výrobca k telu pružnými pútkami, takže tvoria integrálnu súčasť ďalekohľadu. V oboch prípadoch sa krytky dajú sňať ticho a neprezradia vás ani plaché zveri, avšak v rukaviciach budete tie na objektívoch odklápať dosť ťažko.

Kovové ovládacie prvky majú opäť čiernu nedemaskujúcu farbu a zdrsnený povrch pre ľahšiu manipuláciu, pogumované očnice dobre chránia proti nežiaducemu bočnému osvieteniu. Pootočením je možné nastaviť do jednej z troch polôh, aby ste dosiahli optimálnu vzdialenosť očí od šošoviek pri pozorovaní s okuliarmi aj bez nich.

Príprava ďalekohľadu pred prvým použitím sa vykonáva štandardným spôsobom. Najprv nastavíte pupilárnu vzdialenosť, aby sa stredy okulárov ocitli v osi so stredmi vašich zreničiek. Tubusy rozťahujte od seba tak dlho, pokiaľ neuvidíte zorné pole v jednom ostro ohraničenom kruhu. Niektoré modely majú medzi tubusmi uhlovú stupnicu, aby ste nabudúce ich vzájomnú polohu rýchlejšie nastavili podľa zapamätaného čísla. TETRAO túto možnosť neponúka, takže si uhol musíte uchovať v hlave inak – vzhľadom na kompaktnosť Elanusu našťastie nejde o väčší problém.

Ak potrebujete vyrovnať dioptrický rozdiel medzi svojimi očami, namierte ho na jasný objekt vzdialený aspoň 20 m. Zatvorte pravé oko a vylaďte centrálnym ostrením obraz v ľavom okulári tak, aby bol čistý a ostrý. Potom zatvorte ľavé oko a obraz v pravom okulári doostrite krúžkom dioptrickej korekcie. Tým riadite Elanus presne podľa svojho zraku a pri pozorovaní objektov v inej vzdialenosti budete manipulovať už iba so stredovou skrutkou.

Hurá do lesa

Popruh na zavesenie na krk zodpovedá remeňom fotoaparátov vyšších radov a tiež sa obdobne pripevňuje, samozrejmosťou je nastaviteľná dĺžka a dostatočná šírka. Binokulár sa dodáva v textilnej taške vystuženej koženým pruhom a osadené chlopňou na suchý zips. Dá sa nosiť buď cez rameno, alebo uchytiť na opasok. Ďalekohľad do tašky pasuje dobre a páči sa mi aj jej minimalistická váha a mäkké polstrovanie, avšak otváranie pomocou velcro panelu je aj pri použití oboch rúk a maximálnej opatrnosti dosť hlučné.

Moje prvé dojmy teda boli naskrz pozitívne a mohol som za slnečného popoludnia vyraziť do lesa. S ďalekohľadom na krku som prešiel niekoľko kilometrov a potešilo ma, že som nepocítil ani náznak bolesti za krkom. Slovenský ďalekohľad je naozaj príjemne ľahučký, remeň dobre rozkladá jeho váhu a vďaka rozšíreným okrajom nereže do kože. V sparnom letnom počasí som sa však aj pod relatívne priedušným materiálom zapotil.

V návode stojí, že TETRAO Elanus 10×42HD ostrí zhruba od 2,5 m, a túto informáciu môžem po odskúšaní potvrdiť. Práve na takú dištanciu ma totiž nechali prísť nebojácne vtáčatá žltochvosta aj drozda – a pri pohľade na ne ma nadchlo, aké detaily ich pierok dokáže optika ďalekohľadu vykresliť.

Viac ma ale samozrejme zaujímala kvalita obrazu na väčšie vzdialenosti. Šťastie mi znova prialo a v bývalom lome som natrafil na sokolov krúžiacich vo výške niekoľko desiatok metrov a vzdialenosti cez 100 m odo mňa. Dokázal som sledovať ich let bez toho, aby mi zmizli zo zorného poľa, a aj napriek ostrému slnku som mohol rozoznať samca od samice. Farebné podanie hodnotím ako dostatočne verné, hoci pri prehliadaní širokého lomu a preostrovaní na rôzne stromy či kroviny som si všimol, že obraz niekedy pôsobí akoby mäkším dojmom. A to napriek tomu, že ostriaci mechanizmus funguje na jednotku a zobrazenie detailov sa mi páči.

Pozoruhodné výsledky

Neplánovane som ďalekohľad podrobil aj skúške vodeodolnosti – v čase, keď ma po ceste prepadol krátky, zato intenzívny letný dážď. Nechal som Elanus chvíľu ležať na plochom kameni a po daždi som ho bez akéhokoľvek utretia ihneď začal používať – bez toho, aby sa sklá zahmlili alebo dovnútra prenikla vlhkosť. Po chvíli ďalehohľad prirodzene uschol zavesený na mojom krku. Test v prírode som zakončil pokusom, z akej diaľky cez Elanus ešte prečítam text na smerovkách rozcestníka Klubu českých turistov. Vzdialenosť som si odkrokoval, neskôr na počítači zmeral cez aplikáciu Mapy.cz a išlo o úctyhodných 80 m.

Ďalekohľad so mnou putoval aj do mesta, kde ma zaujímala maximálna dištancia, na akú zvládnem spoľahlivo rozoznať písmená a číslice na registračnej značke zaparkovaného automobilu. Vzhľadom na hlavné určenie ďalekohľadov tejto kategórie som experiment vykonal za plného svetla a aplikácia mi ukázala číslo, aké som naozaj nečakal: 270 m! A to sa limitujúcim faktorom nestala optika, ale tras mojich rúk... Nakoniec som skúsil zistiť, na akú dištanciu budem schopný pri pohľade na človeka identifikovať základné rysy ako pohlavie, približný vek, hlavné farby a prvky oblečenia alebo prevedenie batožiny (taška cez rameno, batoh a podobne). Ani tentoraz Elanus nesklamal, pretože výsledok presahoval 200 m.

Záverečný verdikt

TETRAO Elanus10×42HD je pre mňa príjemným prekvapením: môže sa totiž pochváliť optickými parametrami, ktoré očakávate až pri podstatne drahších modeloch. Ľahko sa nastavuje, poradí si s hrubším zaobchádzaním a má hmotnosť aj rozmery cestovateľovej desiaty. Keď si toto všetko spojím s cenou 449 EUR, len ťažko budem hľadať konkurenta, ktorý by v danej kategórii mohol predstavovať voľbu s lepším pomerom cena/výkon.

Samozrejme musím dodať, že Elanus nebude vyhovovať všetkým nimródom a každý si musí vybrať taký model, aký zodpovedá jeho požiadavkám a spôsobu lovu. Na druhej strane, kompaktný binokulár si určite nájde priaznivcov aj mimo cieľovej skupiny poľovníkov. Osobne by som ho odporučil každému, kto potrebuje rýchlo prehliadnuť väčšiu plochu a overiť si dianie vo svojom okolí bez toho, aby musel na krku ťahať kilo a viac. Elanus tak ocenia napríklad záchranári pátrajúci v teréne po nezvestných osobách, kapitáni malých plavidiel, cestovatelia na trekoch alebo pracovníci bezpečnostných agentúr.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Ponuku ďalekohľadov značky TETRAO nájdete na: Ďalekohľady TETRAO