Uchovajte všetky vaše potraviny dlhšie čerstvé a predĺžte ich trvanlivosť vďaka vákuovým baličkám potravín. Jedlo vďaka nim nestráca sviežosť a zároveň si uchováva všetky potrebné vlastnosti. Patria medzi zariadenia do kuchyne, ktoré vysajú z nádoby alebo sáčku všetok nadbytočný vzduch.
Pri výbere vákuových baličiek na potraviny sa zamerajte na ich funkcie, hlučnosť či sací pohon.
Vákuové baličky majú širokospektrálne využitie, no niektoré z nich sú určené len na komerciu. Pred kúpou si je však potrebné položiť otázku, ako často ich budete využívať.
Využitie ručných vákuových balíčkov je len občasné. Sú obľúbené v domácnostiach, nakoľko ich cena je výhodná a používanie jednoduché.
Napájajú sa prostredníctvom batérií, nezaberajú veľa miesta a dajú sa ľahko uskladniť. Zavákuované potraviny vo vreckách alebo nádobách nie sú ťažké na uloženie do mrazničky.
Automatické vákuovačky nielenže dokážu odsať vzduch, ale k tomu aj dokonale zvariť vrecko s potravinami. Sú vhodné pre záujemcov, ktorí skladujú potraviny omnoho častejšie.
Po odsatí vzduchu a zvarení vreciek ich stačí jednoducho vložiť do mrazničky alebo chladničky. Potraviny tak zostanú dlhú dobu čerstvé a nezaberajú veľa zbytočného priestoru.
Komorové vákuové baličky predstavujú výborných pomocníkov do domácnosti. Ich výdrž konzervovať potraviny je až niekoľko hodín - bez prestávky.
Potraviny sa jednoducho vložia do vrecka a odsajú prebytočný vzduch. Komorové baličky potravín je možné využívať aj na uskladňovanie tekutých jedál a potravín.
Externé - otvorené vákuové baličky - sú určené na vákuovanie tuhých potravín v rámci vreciek a nádob. Využívajú sa zvonka a ich zriedkavé používanie v domácnosti.
Sú vhodné na profesionálne využívanie, disponujú množstvom prídavných funkcií a veľkým objemom.
Ich využitie je komerčné, čo znamená, že sú prispôsobené k dlhšej prevádzke. Princíp fungovania je rovnaký ako pri komorových vákuovačkách. Rozdiel je v ich objeme a prepracovaných schopnostiach zatavovania vreciek.
Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si náš nový blog: Ako si správne vybrať vákuovačku potravín?
Doba uchovania pri atmosférickom tlaku | Doba uchovania pri použití technológie vákuovania | |
Chladené potraviny (5 ± 2 °C) | ||
Červené mäso | 3-4 dni | 8-9 dní |
Biele mäso | 2-3 dni | 6-9 dní |
Celá ryba | 1-3 dni | 4-5 dní |
Divina | 2-3 dni | 5-7 dní |
Tepelne spracované výrobky | 7-15 dní | 25-40 dní |
z bravčového mäsa | ||
Krájané bravčové mäso | 4-6 dní | 20-25 dní |
Mäkký syr | 5-7 dní | 14-20 dní |
Tvrdý a polotvrdý syr | 15-20 dní | 25-60 dní |
Zelenina | 1-3 dni | 7-10 dní |
Ovocie | 5-7 dní | 14-20 dní |
Uvarené a následne chladené potraviny (5 ± 2 °C) | ||
Pyré a zeleninové polievky | 2-3 dni | 8-10 dní |
Cestoviny a rizoto | 2-3 dni | 6-8 dní |
Varené a pečené mäso | 3-5 dní | 10-15 dní |
Koláče a zákusky | 2-3 dni | 6-8 dní |
Olej na smažení | 10-15 dní | 25-40 dní |
Mrazené potraviny (– 18 ± 2 °C) | ||
Mäso | 4-6 mesiacov | 15-20 mesiacov |
Ryby | 3-4 mesiacov | 10-12 mesiacov |
Zelenina | 8-10 mesiacov | 18-24 mesiacov |