Uchovajte všetky vaše potraviny dlhšie čerstvé a predĺžte ich trvanlivosť vďaka vákuovým baličkám potravín. Jedlo vďaka nim nestráca sviežosť a zároveň si uchováva všetky potrebné vlastnosti. Patria medzi zariadenia do kuchyne, ktoré vysajú z nádoby alebo sáčku všetok nadbytočný vzduch.
Pri výbere vákuových baličiek na potraviny sa zamerajte na ich funkcie,
Uchovajte všetky vaše potraviny dlhšie čerstvé a predĺžte ich trvanlivosť vďaka vákuovým baličkám potravín. Jedlo vďaka nim nestráca sviežosť a zároveň si uchováva všetky potrebné vlastnosti. Patria medzi zariadenia do kuchyne,
Uchovajte všetky vaše potraviny dlhšie čerstvé a predĺžte ich trvanlivosť vďaka vákuovým baličkám potravín. Jedlo vďaka nim nestráca sviežosť a zároveň si uchováva všetky potrebné vlastnosti. Patria medzi zariadenia do kuchyne, ktoré vysajú z nádoby alebo sáčku všetok nadbytočný vzduch.
Pri výbere vákuových baličiek na potraviny sa zamerajte na ich funkcie, hlučnosť či sací pohon.
Vákuové baličky majú širokospektrálne využitie, no niektoré z nich sú určené len na komerciu. Pred kúpou si je však potrebné položiť otázku, ako často ich budete využívať.
Z hľadiska využiteľnosti:
Ručné vákuové baličky
Využitie ručných vákuových balíčkov je len občasné. Sú obľúbené v domácnostiach, nakoľko ich cena je výhodná a používanie jednoduché.
Napájajú sa prostredníctvom batérií, nezaberajú veľa miesta a dajú sa ľahko uskladniť. Zavákuované potraviny vo vreckách alebo nádobách nie sú ťažké na uloženie do mrazničky.
Automatické vákuové baličky
Automatické vákuovačky nielenže dokážu odsať vzduch, ale k tomu aj dokonale zvariť vrecko s potravinami. Sú vhodné pre záujemcov, ktorí skladujú potraviny omnoho častejšie.
Po odsatí vzduchu a zvarení vreciek ich stačí jednoducho vložiť do mrazničky alebo chladničky. Potraviny tak zostanú dlhú dobu čerstvé a nezaberajú veľa zbytočného priestoru.
Z hľadiska princípu fungovania:
Komorové vákuové baličky
Komorové vákuové baličky predstavujú výborných pomocníkov do domácnosti. Ich výdrž konzervovať potraviny je až niekoľko hodín - bez prestávky.
Potraviny sa jednoducho vložia do vrecka a odsajú prebytočný vzduch. Komorové baličky potravín je možné využívať aj na uskladňovanie tekutých jedál a potravín.
Externé vákuové baličky
Externé - otvorené vákuové baličky - sú určené na vákuovanie tuhých potravín v rámci vreciek a nádob. Využívajú sa zvonka a ich zriedkavé používanie v domácnosti.
Voľne stojace vákuové baličky
Sú vhodné na profesionálne využívanie, disponujú množstvom prídavných funkcií a veľkým objemom.
Zatavovacie vákuovačky
Ich využitie je komerčné, čo znamená, že sú prispôsobené k dlhšej prevádzke. Princíp fungovania je rovnaký ako pri komorových vákuovačkách. Rozdiel je v ich objeme a prepracovaných schopnostiach zatavovania vreciek.
Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si náš nový blog: Ako si správne vybrať vákuovačku potravín?
www.FOODSAVER.sk
|
Doba uchovania pri atmosférickom tlaku |
Doba uchovania pri použití technológie vákuovania |
|
|
Chladené potraviny (5 ± 2 °C) |
Červené mäso |
3-4 dni |
8-9 dní |
Biele mäso |
2-3 dni |
6-9 dní |
Celá ryba |
1-3 dni |
4-5 dní |
Divina |
2-3 dni |
5-7 dní |
Tepelne spracované výrobky |
7-15 dní |
25-40 dní |
z bravčového mäsa |
Krájané bravčové mäso |
4-6 dní |
20-25 dní |
Mäkký syr |
5-7 dní |
14-20 dní |
Tvrdý a polotvrdý syr |
15-20 dní |
25-60 dní |
Zelenina |
1-3 dni |
7-10 dní |
Ovocie |
5-7 dní |
14-20 dní |
Uvarené a následne chladené potraviny (5 ± 2 °C) |
Pyré a zeleninové polievky |
2-3 dni |
8-10 dní |
Cestoviny a rizoto |
2-3 dni |
6-8 dní |
Varené a pečené mäso |
3-5 dní |
10-15 dní |
Koláče a zákusky |
2-3 dni |
6-8 dní |
Olej na smažení |
10-15 dní |
25-40 dní |
Mrazené potraviny (– 18 ± 2 °C) |
Mäso |
4-6 mesiacov |
15-20 mesiacov |
Ryby |
3-4 mesiacov |
10-12 mesiacov |
Zelenina |
8-10 mesiacov |
18-24 mesiacov |